Ministrul Energiei susține că introducerea unei așa numite taxă pe soare e fake-news

L. G. | 05.12.2022

„Infirm categoric introducerea unei taxe”, pentru românii care-și produc singuri energie din surse regenerabile. „Un lucru este cert, nu va fi nicio taxă”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Pe aceeași temă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, într-o conferință de presă la sediul ministerului, că infirmă introducerea unei taxe pentru prosumatorii de energie electrică.

“Vreau să vă aduc aminte că încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea ministerului Energiei, a introdus conceptul de compensare cantitativă a energiei produsă de prosumatori. Din acel moment, tot la ministerul Energiei, le-am spus că cei care sunt prosumatori sunt susținuți în sensul că energia pe care o dau în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără să mai fie nevoie să primească o remunerație simbolică, așa cum era până la sfârșitul anului trecut. Astfel, numărul de prosumatori a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, în mai puțin de un an.”, a afirmat Popescu.

El a subliniat că nu se va introduce nicio taxă pentru prosumatori.

“Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29 decembrie am implementat directiva RED2 a energiei regenerabile, prin care acordăm o facilitate prosumatorilor, astfel că o singură persoană poate să își monteze panouri fotovoltaice în mai multe locații, poate beneficia de aceeași compensare, de schimb și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași prosumator, în cazul în care au același operator de distribuție și același furnizor.”

Ordonanța va fi publicată în această seară în Monitorul Oficial, a precizat ministrul.

“Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa.”, adăugat ministrul.

El a subliniat că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci de această posibilitate, valabilă peste 4 ani.

“Atunci, Guvernul poate introduce o taxă, prin autoritatea de reglementare sau de mediu sau altă instituție care poate percepe această taxă. Deci există „poate introduce”, nu există „va fi o taxă de mâine” sau „o taxă de poimâine” sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe.

Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de 1 decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor. Textul oficial care va apărea în Monitorul Oficial este cu posibilitate.”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a insistat asupra faptului că în act este menționată posibila introducere a unei taxe, nu aplicarea ei sigură.

“Forma conține sintagma „poate aplica”. Este articolul 21 din Directiva 2018/2021, care trebuie transpusă. În Directivă scrie „poate introduce”, exact așa o să scrie în Monitorul Oficial: „poate introduce”. , a afirmat ministrul.

Duminică, Ministerul Energiei a răspuns criticilor USR și PSD în legătură cu taxarea prosumatorilor, măsură introdusă în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.

Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată şi presupune îndeplinirea mai multor condiţi, iar mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia.

Ministerul menţionează că OUG poate fi modificată în Parlament şi arată că a fost avizată de mai multe ministere PSD: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”.

Luni, PSD a anunţat, printr-un comunicat, că nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.

Social-democraţii menţionează că atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investiţiile din acest sector şi va solicita o dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22