Ministrul interimar al Justiției Ana Birchall abandonează procedura de numire a procurorului general

Laurentiu Gheorghe | 01.05.2019

Procedura de numire a procurorului general al României, demarată de ministrul demisionar, Tudorel Toader, a fost suspendată, a anunțat, marți, Ana Birchall.

Pe aceeași temă

De asemenea, a fost suspendat și selecția pentru numirea procurorului adjunct la Parchetul European.

„Am decis revocarea următoarelor proceduri: procedura de selecţie a procurorului general şi procedura de selecţie a adjunctului la Eurojust”, a declarat Birchall.

Anterior, în 10 aprilie, ministrul Justiției anunțase reluarea procedurii de desemnare a procurorului general, după ce toți cei patru candidați (Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu) fuseseră respinși de ministrul demisionar, Tudorel Toader. În cadrul noii sesiuni de selecție, candidații aveau data limită de depunere a cererilor de înscriere până pe 25 aprilie și susținerea interviului pe 7 mai.

După pensionarea fostului procuror general, Augustin Lazăr, pe 27 aprilie, funcția este ocupată prin delegarea decisă de secția de procurori a CSM, de Bogdan Licu, fost procuror general adjunct. Bogdan Licu a mai fost procuror general interimar în perioada februarie – aprilie 2016, după demisia lui Tiberiu Niţu. El a dispus atunci redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei.

Potrivit legii, propunerea ministrului justiției pentru funcția de procuror general va fi înaintată Secției pentru Procurori a CSM, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul să înainteze propunerea președintelui României. Șeful statului poate respinge o singură dată, motivat, o propunere făcută de ministrul justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22