Ministrul interimar al Justiției Ana Birchall anunță urgentarea procedurii de extrădare a lui Mazăre

Laurentiu Gheorghe | 10.05.2019

Ministerul Justiției demarează în regim de urgență procedurile pentru extrădarea lui Radu Mazăre, reținut de poliția din Madagascar, a comunicat vineri ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall.

Pe aceeași temă

Birchall a specificat că fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost arestat pe 8 mai pentru 6 zile, ceea ce înseamnă că în două zile vor trebui trimise autorităților malgașe toate documentele solicitate pentru cererea de extrădare, iar volumul de muncă este foarte mare, dosarul care trebuie tradus în limba franceză numărând 600 de pagini.

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat că ministerul a primit vineri la ora 13:15 de la instanțe - Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție - documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar.

Ea a spus că a dispus ca în baza acestor documente Ministerul Justiției să înceapă în regim de urgență procedurile pentru a trimite cererea de extrădare a fostului primar al Constanței.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut de autorități în Madagascar, el primind un mandat de arest de șase zile. Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor.

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.

Mazăre nu se ascundea, locuia în propriu resort turistic, unde se practică sporturi extreme, a spus oficialul malgaș, precizând că nu are, până în acest moment, o confirmare oficială din Madagascar privind reținerea lui Radu Mazăre.

Radu Mazăre se află, de la finele anului 2017, în Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă. De asemenea, o pedeapsă cu executare a fost dispusă şi pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani. Borcea s-a întors în detenţie după ce a fost eliberat condiţionat în urmă cu câteva luni.

Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22