Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode: Cu siguranță voi aviza proiectul PNDL 3

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2021

​​Lucian Bode, numit ministru interimar al Justiției, a anunțat joi seară, la preluarea mandatului, că prima sa urgență va fi avizarea programului "Anghel Saligny", în valoare de 50 miliarde de lei.

Pe aceeași temă

Urgența lui Lucian Bode de a aviza favorabil proiectul programului cunoscut și sub denumirea de PNDL 3 vine după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, pe care l-a acuzat că a refuzat să avizeze OUG privind PNDL 3, iar decizia a dus la reperea coaliției de guvernare.

Bode a spus că prioritatea sa numărul 1 este proiectul privind PNDL 3. De asemenea, procedura de selecție a procurorilor șefi pentru DNA, DIICOT si ICCJ va fi amanata până la numirea in functie a unui ministru plin.

Principalele declarații ale ministrului interimar al Justiției:

  • O să vorbesc despre urgențe: În primul rând, Planul Național de Investiții Anghel Saligny, acest proiect dezbătut în primă lectură în guvern acum 3 săptămâni și, așa cum rezultă din primele discuții cu specialiștii din Ministerul Justiției și cunoscând subiectul în coordonate mari, în această seară ne vom consulta cu Ministerul Dezvoltării și cu siguranță voi aviza acest proiect.

  • Procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică și așa trebuie să rămână.

  • Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program guvernamental sau a unei măsuri, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune."

  • Am văzut dezbaterile în spațiul public legate de concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere la vârful parchetelor. Sunt adeptul concursurilor transparente, care să fie câștigate de persoane bine pregătite profesional. Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este politică pe termen lung, crucială pentru buna funcționare a acestor instituții cruciale pentru statul român. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat a unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din Ministerul Justiției un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp, ținând cont de această oportunitate, structurile de specialitate ale MJ vor publica un anunț în acest sens.

  • Domnul procuror Crin Bologa a fost selectat pentru funcția de procuror șef la DNA dinainte de a se ști că eu voi veni aici. Este un prieten din tinerețe, cu care am jucat fotbal și cu care sunt și vecin.

Guvernul se va reuni vineri, de la ora 16.00, într-o ședință în care miza principală este adoptarea programului național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19.00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern "miniştri care să se opună dezvoltării României".

Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost numit interimar la Justiție.

USR-PLUS a anunțat joi inițierea unei moțiuni de cenzură și îi cheamă alături pe "toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin". Reprezentanții USR-PLUS mai spun că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic.

Liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că USR-PLUS negociază cu AUR pentru depunerea moțiunii: "Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în funcție în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament. USR-PLUS are 80 de semnături (parlamentari) pe moțiunea de cenzură. Am discutat cu AUR să vedem dacă avem o variantă de a strânge semnături. Împreună, avem 122 de semnături".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22