Ministrul Justiţiei îl cheamă în instanţă pe Ponta. Consideră acuzaţiile atac la portofoliu

E.b. | 09.08.2016

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat că în zilele următoare va depune o cerere prin care îl va chema în instanţă pe Victor Ponta, pentru ca fostul premier să a probeze acuzaţiile de trafic de influenţă, aduse la adresa ei pe Facebook.

Pe aceeași temă

 

 

Ministrul Justiţiei a spus, marţi seară, la Realitatea TV, că în instituţia pe care o conduce, foarte des atacată de fostul premier Victor Ponta, a găsit numeroase restanţe care i se datorează tocmai lui.

 

Întrebată de ce crede că este atât de des atacată de Ponta, Prună a precizat că ia aceste acuzaţii ca atac la portofoliu.

 

“Cred că atacul în ce mă priveşte este atacul care ar fi fost inevitabil împotriva oricărui ministru al Justiţiei, deci o iau nu neapărat ca pe un atac la persoană, ci ca pe un atac la portofoliu. Suntem într-o perioadă destul de complicată, lupta împotriva corupţiei dă rezultate şi dintr-odată descoperim că justiţia poate că a devenit prea independentă în această ţară”, a spus Prună, conform News.ro.

 

Ea a mai arătat că deocamdată nu a depus nicio plângere împotriva lui Victor Ponta, dar că va lua măsuri în zilele următoare.

 

“Să ştiţi că, pentru moment, în România, calomnia se judecă, este un proces civil, deci nu am făcut niciun fel de plângere, însă urmează zilele acestea să depun o cerere prin care să îl chem pe domnul Victor Ponta în instanţă ca să probeze nu judecăţile de valoare, însă domnia sa m-a acuzat foarte clar, într-o postare pe Facebook, că la mine în birou un primar, i-a dat şi numele, a venit şi a făcut trafic de influenţă pentru ca eu să adopt o ordonanţă de urgenţă. Eu cred că este foarte corect, şi pentru mine, şi pentru domnul Ponta, să probeze acest lucru”, a spus Prună.

 

Ea a adăugat că a decis să facă acest lucru după destul de multe ezitări, respectiv după nouă luni în care a înghiţit tot felul de calomnii.

 

“O fac nu numai în considerarea mea, ca persoană, deşi am şi eu o reputaţie de apărat, o fac şi în apărarea demnităţii acestei funcţii. Eu găsesc că societatea românească nu va putea fi asanată atâta vreme cât putem spune orice despre oricine fără să putem proba acest lucru. Eu, ca ministru al Justiţiei, am această obligaţie, ca prin puterea exemplului, să arăt că avem un cadru legislativ, avem instanţe independente şi de acum înainte îl invit pe domnul Ponta să probeze tot ceea ce are de spus despre mine în faţa unui judecător independent”, a mai spus ministrul Justiţiei.

 

Într-o postare pe Facebook, pe 26 mai, fostul premier Victor Ponta se declara convins, în mod ironic, că DNA va începe urmărirea penală împotriva primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, pentru că acesta ar fi făcut trafic de influenţă pe lângă ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

 

"După odioasa şi neconstituţionala Ordonanţă de Urgenţă «Prună» de modificare a peste 150 articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală (că tot îşi pun poalele în cap în fiecare zi toate gorgoaiele spunând că noi vrem să modificăm Codurile), acum a venit o nouă lovitură - normal că modificarea legii referendumului prin ordonanţă a Guvernului e greşită!
Sunt convins că de azi încep următoarele acţiuni:
1. Tapalagă, Digi24 şi toţi ceilalţi «luptători pentru statul de drept» din presă vor scrie articole fulminante de sancţionare a acestui abuz;
2. Tovarăşa Gorghiu Dej şi tovarăşul Blaga Vameşul vor cere imediat demisia Guvernului;
3. DNA va începe urmărirea penală contra primarului Ilie Bolojan, care a făcut trafic de influenţă la Madam Prună să dea ordonanţă ca să obţină foloase nepatrimoniale constând în voturile de pe 5 iunie;
4 - Ambasadorul SUA va lua poziţie (în mod corect), arătând că modificarea prin ordonanţă a Guvernului a legii Referendumului, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, nu respectă în niciun caz standardele unui stat de drept;
5. Pe Facebook va începe mobilizarea tinerilor «frumoşi şi liberi» care vor protesta în Piaţa Victoriei faţă de acest abuz de putere sancţionat (din fericire) foarte prompt de către CCR;
6. ONG-urile din faimoasa societate «civilă» vor scrie imediat scrisori de protest către Comisia Europeană, Parlamentul European şi ambasadele aflate în Bucureşti, demascând aceste grave încălcări ale normelor democratice.
Dvs. ce credeţi? Vor avea loc aceste acţiuni fireşti într-o societate democratică? Sau nu se va întâmpla ABSOLUT NIMIC din simplul motiv că această ordonanţă neconstituţională a fost adoptată de Guvernul «Lui» şi nu de guvernul «Nostru»?!
Dubla măsură este din păcate singura lege care se mai aplică azi în România! Legea bunului-simţ a fost abrogată prin Ordonanţă de Urgenţă!", a scris Ponta pe Facebook.

 

Raluca Prună a anunţat, vinerea trecută, că îl va da în judecată pe Victor Ponta, după ce fostul premier ar fi numit-o "stalinistă" şi ar fi spus despre ea că este membru ISIS.

 

"Un tip pe nume VV Ponta mă face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii şi cum că aş fi membru ISIS. Am predat filosofie politică, nu voi zăbovi: l-aş fi pus să repete anul. Pentru delir ideologic. Suntem însă în alt joc şi el e (încă) în politica mare. Îl anunţ public - ca avocat intrat pe bune în profesie, că pentru toate calomniile îl voi invita de azi înainte să probeze în instanţă astfel de afirmaţii. Poate îşi ia un avocat neintrat pe uşa din dos în barou, că argumentele formulate de unul singur nu conving oameni raţionali, care au silogismul acasă şi care cunosc rigorile legii. Pe cei mulţi, scârbiţi de cum sunteţi reprezentaţi, de aici şi de aiurea de prin exilul global, vă invit la reflecţie: nu cumva merităm mai mult decât un rebut intelectual de acest tip?! Hai să dăm delete, putem, e o chestie utilitaristă (pentru VV Ponta, asta e o chestie legată de număr, vă explic gratis)", a scris Raluca Prună pe Facebook.

 

Reacţia ministrului Justiţiei a venit după ce fostul premier a scris, tot pe Facebook, că într-un "Memorial al Crimelor Securităţii şi Stalinismului (plus Băsismului) în România" ar putea exista încăperi denumite "Monica Macovei" şi "Raluca Prună". Menţiunea apare într-un post scriptum la o postare în care Ponta o felicită pe Gabriela Firea pentru iniţiativa de a denumi o piaţă cu numele actorului Radu Beligan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22