Ministrul Justitiei cere CSM sa verifice daca declaratiile liberalilor referitoare la procuorii care i-au dat NUP lui Ponta incalca independenta justitiei

Fara Autor | 12.08.2015

Pe aceeași temă

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a solicitat CSM-ului, miercuri, să verifice dacă recentele declaraţii ale liderilor PNL, privind neînceperea urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru că a blocat alegerile parțiale de la Cluj, aduc atingere independenței justiției.

 

"În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate a fost încălcată independenţa justiţiei", declară Cazanciuc într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

 

Ministrul spune că, în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, a solicitat oamenilor politici să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor.

 

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", mai spune Cazanciuc.

 

El mai apreciază că "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".

 

"În aceste condiţii, lansez un nou apel la toţi oamenii politici să se abţină să comenteze deciziile magistraţilor şi le reamintesc că legea prevede căi şi mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulţumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma", a mai spus ministrul Justiţiei.

 

Declarațiile liberalilor au fost făcute după ce s-a aflat că Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale a premierului Victor Ponta, acuzat de PNL Cluj de trafic de influenţă pentru că nu a respectat termenul legal privind organizarea alegerilor parţiale pentru Consiliul Județean.

 

Postul era vacant din octombrie 2014, termenul legal pentru organizarea alegerilor este de 90 de zile,iar plângerea PNL Cluj a fost depusă pe 28 ianuarie 2015.

 

Până în prezent, există trei decizii (care nu sunt definitive) a trei instanţe din România - Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat, potrivit Gândul.

 

În motivarea deciziei de la Cluj, instanţa a constatat ”un exces de putere” din partea Guvernului.

 

Liberalii clujeni au contestat decizia procurorului de caz la Parchetul General, dar nu au avut câştig de cauză. În paralel, cazul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Procurorul Dragoş Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerând că nu s-au întrunit elementele necesare pentru începerea urmării penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanţa de clasare dată de procurorul de caz, dar şi de data aceasta fără succes. 

 

În fruntea Parchetului General se află Tiberiu Niţu propus pentru această funcţie, în 2013,  de ministrul interimar al Justiţiei de la acea dată, premierul Victor Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22