Ministrul Sanatatii: Modificarea legii antifumat, atentat impotriva tuturor cetatenilor

E.b. | 08.09.2016

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, a afirmat ca intentia de modificare a legii care interzice fumatul in spatiile publice reprezinta un "atentat impotriva tuturor cetatenilor", in conditiile in care anual mor in Romania din cauza bolilor generate de fumat 42.000 de oameni - echivalentul a "200 de avioane prabusite".

Pe aceeași temă

 

Voiculescu a aratat, in deschiderea conferintei "2035 - Prima generatie fara tutun a Romaniei", gazduita de Palatul Cotroceni, ca propunerea de modificare a legii provine chiar de la Comisia de Sanatate a Senatului, care a propus amendamente ce "permit practic sa se fumeze in orice spatiu inchis", daca acesta este inscriptionat corespunzator, conform HotNews.ro.

 

O astfel de modificare ar reprezenta un "atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent daca sunt angajati sau angajatori, copii sau adulti", a acuzat Vlad Voiculescu, care a facut apel la Camera Deputatilor sa nu modifice prevederile legii care interzice fumatul in spatii publice.

 

Ministrul a negat faptul ca Romania are cea mai dura legislatie in domeniul fumatului si a subliniat ca experienta tarilor europene care au introdus legi similare arata ca efectele economice "nu sunt deloc insurmontabile" iar efectele pozitive asupra sanatatii sunt incomparabil mai mari.

 

Acesta si-a inceput discursul afirmand ca provine dintr-o familie in care ambii parinti fumeaza de la 20 de ani. Tatal sau, fost sportiv de performanta, a facut primul infarct inainte de 40 de ani si a suferit un dublu bypass in urma cu sase luni, a povestit  el. Capacitatea pulmonara a tatalui sau este de 50%, a spus ministrul.


Mama sa, invatatoare, are o capacitate pulmonara sub 50%, a aratat Vlad Voiculescu.

 

Ministrul Sanatatii a precizat ca extrem de importanta este prevenirea debutului fumatului, intr-o tara in care 5% dintre copiii de 11 ani au fumat macar o data iar 37% dintre copiii de 15 ani au fumat cel putin o tigara.


Tinta acestei strategii anti-fumat este ca, la orizontul anului 2035, doar 55 dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani sa fumeze. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22