Ministrul Sănătății, Victor Costache: În zece zile se va ști care e apogeul crizei

Redactia | 20.03.2020

Victor Costache a făcut mai multe declarații, joi seară, într-un interviu acordat pentru Digi24.

Pe aceeași temă

Ministrul Sănătății Victor Costache a spus că responsabilitatea achizițiilor de teste aparține exclusiv spitalelor.

Costache a mai spus că România a început producția de măști și combinezoane și că în aproximativ o lună țara va avea propria producție.

Ministrul a mai declarat că dacă vor fi depășite 4000 de cazuri, pacienții cu forme ușoare vor fi tratați acasă.

Totodată, Costache a mai declarat că rezidenții nu îngrijesc momentan bolnavi de coronavirus, dar că acest lucru se va întâmpla dacă numărul de cazuri va fi foarte mare.

Ministrul nu a putut aproxima când va fi apogeul crizei, spunând că mai este nevoie de 10 zile ca să poată face o astfel de predicție, și nu a răspuns nici dacă România se confruntă cu răspândirea comunitară a coronavirusului.

Victor Costache a precizat și că autoritățile vor da dispoziții suplimentare în zilele următoare, în contextul stării de urgență, dar nu a refuzat să furnizeze alte detalii.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății, Victor Costache, în interviul Digi24:

 • Astăzi am avut o veste foarte bună. A ajuns primul transport din Turcia, de două milioane de măști și 50.000 de combinezoane.

 • În București stăm bine, din acest transport vor fi privilegiate cele două spitale din capitală. Nu este o boală complicată, este o boală care consumă foarte multe resurse logistice. Trebuie să avem foarte multe medicamente și materiale sanitare și să evităm îmbolnăvirea rapidă a populației.

 • În jur de 1700 de paturi libere avem la cele două spitale din țară.

 • Noi am suplimentat echipamentele în spitalele de fază 1.

 • Este normal ca spitalele de urgență să aibă materiale standard. Stocurile vor fi distribuite și în teritoriu.

 • Prin starea de urgență, spitalele primesc fonduri și fiecare este responsabil să își achiziționeze.

 • Avem o colaborare foarte bună cu Ministerul de Interne, le mulțumim colegilor noștri care opresc tiruri care încearcă să exporte materialele. Au apărut aceste fenomene speculative. Sunt tentative, dar ele sunt blocate în vamă. Suntem semnalați zilnic. Se întorc la depozitele de bază unde vor fi vândute pentru România.

 • Specialiștii rezidenți sunt distribuiți deocamdată la pacienții non-COVID și distribuiți la spitalele inferioare. Pe viitor se va ajunge ca rezidenții să trateze și bolnavi cu coronavirus, dar nu este cazul acum

 • Este greu de anticipat când vom atinge punctul maximum al crizei, depinde de fluxul care vin din străinătate. Vom putea răspunde cam în 10 zile la această întrebare. Dar Guvernul a luat măsuri bune, devreme.

 • Dacă vom depăși 4000 de cazuri, pacienții cu forme ușoare vor fi tratați acasă.

 • În Timișoara se preferă un anumit tip de tratament, în București sunt două scheme terapeutice. Specialiștii noștri se întâlnesc prin videoconferință și discută.

 • Nu e nimeni la adăpos de acest virus.

 • Mască trebuie să poarte toți cei care sunt simptomatici. E foarte important să limităm circulația, să nu ne mai plimbăm ca înainte.

 • Se vor da dispoziții suplimentare în zilele ce urmează, dar nu vreau să intru în detalii.

 • (ce trebuie să facă familiile celor în carantină și cum se iese din carantină) O să se disemineze mai bine procedura, s-a modernizat TelVerde pentru cei care sunt în izolare la domiciliu, s-a crescut numărul de linii la 60. S-a pus la punct un TelVerde digital care răspunde automat la întrebările din online. Din carantină se iese cu aviz de la DSP. O să creștem capacitatea și numărul de persoane la DSP, în fiecare zi se aduc oameni noi.

 • DSP-urile nu au fost modernizate foarte mult în ultimii ani, au fost neglijate. Este unul din sectoarele pe care le îmbunătățim.

 • S-au luat mai multe măsuri, o parte le-am inițiat cu colegii din guvern, se încurajează capacitatea locală și industria română. Oltchim au câteva mii de tone de biocid care urmează să fie autorizate pentru primării și orașe. Farmec a produs niște biocid care se poate folosi și în spitale și urmează soluții și pentru HexiFarma. E închisă, se lucrează la soluții legale pentru a o face funcțională și cu foștii angajați.

 • România a început să facă măști în județul Sibiu. Într-o lună vom avea o producție proprie de măști. S-a demarat și producția de combinezoane, s-a făcut primul combinezon. Tot în județul Sibiu și Maramureș.

 • (vă gândiți la schimbări/demisii) Vor fi și schimbări în perioada următoare.

 • (ce capacitate de testare avem?) În ianuarie era un singur laborator care era pregătit, de la Matei Balș. Acum avem 16 laboratoare și fiecare spital își achiziționează teste de real time PCR și noi încercăm prin importatori să aducem mai multe teste din țară.

 • Testele rapide sunt o soluție foarte bună pentru medicii de familie, camerele de gardă, fiecare spital are posibilitatea să le achiziționeze. Sunt foarte mulți producători la nivel mondial și de aceea e foarte importantă inițiativa locală, ca fiecare spital să achiziționeze.

 • (am ajuns la răspândire comunitară) Trebuie să vedem ultimele analize epidemiologice și o să vă transmitem rezultatul lor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22