Ministrul Sănătății: "Vrem o țară ca afară? Să muncim ca afară". ALDE îi cere demisia

Iulian Popescu | 31.01.2016

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a reusit sa starneasca aspre critici pe retelele sociale dupa ce a declarat intr-un interviu ca sistemul de sanatate autohton este peste media societatii si i-a sfatuit pe romani sa "munceasca ca afara" daca vor "o tara ca afara".

Pe aceeași temă

 

"Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam.

E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul.

Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii Romaniei din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atata consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate", a declarat Achimas-Cadariu într-un interviu acordat pentru Ziare.com.

 

"Aceasta este realitatea si trebuie sa ne raportam la ea, asa cum e ea, nu asa cum am vrea-o. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!", adauga ministrul.

 

Afirmatiile ministrului au stârnit furia unor utilizatori ai retelelor sociale, fiindca exista probleme ale sistemului de sanatate care ar fi putut oferi servicii mai bune la același buget - achiziții la prețuri umflate, investiții ineficiente etc.

 

ALDE cere demisia ministrului

 

Speculând reacția de pe aceste rețele, ALDE a profitat pentru a cere demisia ministrului: "Primul ministru ar trebui sa aiba in vedere schimbarea imediata din functie a domnului ministru Patriciu Achimas-Cadariu", se spune intr-un comunicat al ALDE.

 

"Alianta Liberalilor si Democratilor considera intolerabile declaratiile ministrului Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu, conform carora sistemul sanitar romanesc este peste media societatii romanesti si daca 'Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!'", se arata intr-un comunicat al ALDE, scrie Hotnews.

 

Potrivit vicepresedintei ALDE, Gratiela Gavrilescu, citata in comunicat, "aceste declaratii ale ministrului Sanatatii sunt jignitoare la adresa poporului roman".  "Mi se pare incalificabil modul de gandire al ministrului Patriciu Achimas-Cadariu. Sunt revoltata in primul rand ca roman, iar ca parlamentar si membru al Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor solicit demisia ministrului Sanatatii!", declara Gavrilescu.

 

Declaratia ministrului Sanatatii "nu face altceva decat sa fie in linia declaratiilor altor ministri ai Guvernului Ciolos care si-au aratat dispretul fata de Romania si de romani", mai spune Gratiela Gavrilescu.

 

"Dupa ce ministrul Finantelor Publice, doamna Anca Paliu Dragu, i-a indemnat pe romani sa munceasca si pe doi lei, pentru ca asa se practica in alte state, iar ministrul Tineretului si Sportului, doamna Elisabeta Lipa, a interzis intonarea imnului de stat al Romaniei la competitiile sportive interne, a venit randul domnului Patriciu Achimas. Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor sa isi arate dispretul fata de societatea romaneasca. Dupa domnul ministru, romanii au sistemul sanitar pe care il merita, deoarece muncesc prea putin. As vrea sa propun romanilor un exercitiu de imaginatie, dar si celor din spectrul politic: daca era un ministru al Sanatatii numit politic, cat credeti ca mai ramanea in functie pentru o asemenea declaratie jignitoare la adresa romanilor?", arata vicepresedinta ALDE.

 

Deputata Gratiela Gavrilescu considera ca "o asemenea jignire la adresa cetatenilor romani nu poate sa ramana nesanctionata de catre premierul Romaniei, Dacian Ciolos, dar nici de catre societatea civila".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22