Minte Băsescu în legătură cu protocoalele? Ce declara la Bilanțul SRI din 2012

Redactia | 04.04.2018

Fostul președinte Traian Băsescu spunea în urmă cu câteva zile că nu era la curent cu protocolul încheiat dintre Ministerul Public și SRI în 2009, dar declarațiile publice din aceea perioadă îl contrazic, constată jurnalistul Dan Tăpălagă.

Pe aceeași temă

 

 

Băsescu declara în martie 2012, la bilanțul SRI pe anul precedent, că „un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații”. Vinerea trecută, în ziua desecretizării protocolului de cooperare dintre Parchetul General și SRI, Băsescu declara: „Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi”, constată contradicția între cele două declarații ale fostului președinte jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro.

 

Ce declara Traian Băsescu în 3 martie 2012, la ședința de bilanț a Serviciului Român de Informații:

 

„Aș remarca un lucru extrem de important – și a fost un cuvânt folosit și de Directorul SRI și de Directorul SIE și de Procurorul General – cooperarea. A fost una din vulnerabilitățile pe care noi în CSAT le-am constatat acum câțiva ani și un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații. Rezultatul îl vedeți într-o oarecare măsură la televizor, prin arestările de bande locale, de crimă organizată locală, prin arestările de primari, prin arestările de demnitari, în procesele deschide împotriva parlamentarilor. Vă pot spune că sunt 20 de parlamentari care deja au condamnări în prima instanță, alții așteaptă judecarea cazurilor. Deci cooperarea pe care, până la urmă, sau la care până la urmă ar trebui să fie dispus cel mai mare serviciu de informații al țării, SRI-ul, a început să dea roade și sunt convins că va fi tot mai eficientă această cooperare a Serviciului Român de Informații cu celelalte structuri ale statului român pentru combaterea fenomenului de corupție, evaziune fiscală și tot ceea ce înseamnă nerespectarea legilor statului.

 

Din acest punct de vedere, aș face o remarcă: măsura creată este una care parcă ar da senzația că s-a ajuns la un nivel de corupție foarte ridicat. Vreau să vă spun că suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupție din perioada post decembristă, dar suntem la momentul la care instituțiile statului, în mod real, luptă cu corupția și spun ceea ce tot spun de vreun an de zile: niciun om politic sau din justiție sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta liniștit, pentru că statul român și-a dezvoltat capacități de culegere de informații care fac puțin probabilă comiterea de infracțiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în fața justiției. Cred că apăsarea pe accelerație în direcția combaterii corupției este soluția de descurajare. Și acest lucru l-am cerut în continuare și SRI-ului, ca de altfel și celorlalte instituții cu atribuțiuni în acest domeniu. În ceea ce privește distribuția informațiilor, poate există oarecare curiozitate.”

 

Discursul integral al președintelui Băsescu poate fi citit aici.

 

Traian Băsescu a declarat, vineri, 30 martie, în emisiunea Sorinei Matei, “Actualitatea românească”, că nu știa de protocolul secret din DNA și Parchetul General încheiat în 2009.

 

“Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi. Aici sunt martori șefii de instituție. Un protocol de asemenea importanță nu avea niciun motiv să fie un protocol secret. Trebuiau să își asume că este un mod de lucru și să îl facă public și să fie pus în dezbatere publică. Nu trebuiau să îl facă un document strict secret, este incorect”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22