Mircea Geoană: Nu am NICIO LEGĂTURĂ cu dosarul Mită la PSD. Nu il cunosc personal pe Ioan Niculae

P.c. | 03.04.2015

Pe aceeași temă

Mircea Geoană, președintele Partidului Social Românesc, a afirmat vineri, la Constanța, ca in ciuda afirmatiilor facute in ultimul timp in spatiul public, nu are nicio legatura cu dosarul "Mită la PSD". Geoana a subliniat de asemenea faptul ca nu il cunoaste personal pe omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat ieri la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, relateaza Agerpres.

 

"Eu vă spun, ceea ce este de natură evidentă, că nu am nicio formă de asociere cu această situație. Dacă ar fi fost cazul să fie vreo problemă legată de mine, procurorii care i-au incriminat pe cei doi sau trei care au fost condamnați ieri m-ar fi prins și pe mine în această chestiune. Nu am fost, ca dovadă că nu sunt elemente care să mă lege pe mine de acest subiect. (...) Deci, nu este absolut nimic legat de mine sau de vreo legătură cu acest tip de finanțare a campaniei", a afirmat Geoană.

 

Geoana a declarat ca nu s-a intalnit cu Ioan Niculae și că nu-l cunoaște personal: "Asta este o chestiune care nu are niciun fel de element de realitate sau de element de demonstrabilitate. Deci, pur și simplu, nu este adevărat. (...) Nu, nu-l cunosc (n.r. — pe Ioan Niculae). Îl cunosc de la televizor ca patron de fotbal sau om de afaceri, dar nu-l cunosc ca persoană", a afirmat liderul PSRO, spunând totodată că pe Bunea Stancu era evident să îl cunoască, acesta fiind în 2009 liderul PSD Brăila.

 

Geoană considera că anchete Justiția în privinta finanțărilor din politică sunt necesare: "Dacă justiția românească începe să se uite cu atenție la modul în care se finanțează politica și campaniile, acesta este un lucru bun, pentru că sursa răului în România, din punct de vedere al corupției, este intersecția între banul public și business și ceea ce trebuie să se întoarcă în urma unei finanțări ilegale către cel care a finanțat campania în mod ilegal", a spus Geoană.

 

Ioan Niculae, condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare

 

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) l-a condamnat ieri pe omul de afaceri Ioan Nicolae la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la PSD". Deciza CAB este definitiva. In acelasi dosar, Gheorghe Bunea Stanciu, liderul PSD Braila, a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

 

(Ioan Niculae, proprietarul Interagro)

 

CITITI SI: Ioan Nicolae, condamnat la doi ani si sase luni de INCHISOARE CU EXECUTARE, in dosarul Mita la PSD. Decizia este DEFINITIVA

 

Viorel Hrebenciuc : Mircea Geoana cunostea modul de finantare a campaniei electorale din 2009

 

Mircea Geoana cunostea modul de finantare a campaniei pentru prezidentiale, a declarat joi Viorel Hrebenciuc, in dosarul “Mita la PSD”. Hrebenciuc a mai spus ca fostul candidat social-democrat la presedintia tarii l-a trimis la Ioan Niculae pentru a-l ruga sa contribuie. Hrebenciuc a subliniat, totodata, ca nu poate preciza daca Geoana a avut intentii ilegale.

 

Hrebeniuc a aratat ca Mircea Geoana si apropiatii sai s-au ocupat de finantarea campaniei electorale din 2009.M-am ocupat şi eu personal, în calitate de şef de campanie, domnul Bărac şi alţi membri cu funcţii de conducere în partid", a spus Hrebenciuc.

 

El a adăugat că, în contextul discuţilor despre finanţare, Mircea Geoană l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae să îl roage să contribuie la campania electorală: "Am avut o întâlnire cu domnul Niculae, l-am rugat, în numele domnului Geoană, să contribuie la campania electorală. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi Insomar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România, în realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană. (...) Insomar a încasat plata", a mai spus Hrebenciuc.

 

Fostul deputat a arătat că plăţile pentru astfel de studii se făceau în urma discuţiilor pe care Mircea Geoană le avea cu Sorin Ovidiu Vîntu, care era acţionar la Insomar, dar şi cu reprezentanţii firmelor care contribuiau la campania electorală.
 

Reactia lui Geoana

 

Intr-un mesaj postat pe Facebook, Mircea Geoana a respins afirmatiile facute de Hrebenciuc la adresa sa, despre care spune ca nu sunt decat “o modalitate de a distrage atentia” de la problemele lui Hrebenciuc cu Justitia.

 

Referitor la declarațiile făcute de Viorel Hrebenciuc astăzi în instanță, vreau să fac următoarele precizări:

1. Candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009 nu s-a ocupat de finanțarea campaniei electorale;
2. Dl Hrebenciuc a fost director de campanie in 2009: Dacă dl Hrebenciuc a făcut astfel de solicitări, ele au fost făcute din proprie inițiativă și fără să mă fi pus la curent cu astfel de demersuri;
3. Nu am avut discuții cu niciun om de afaceri cu privire la finanțarea campaniei și nu l-am trimis pe Viorel Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri pentru finanțarea acesteia;
4. Este ciudat faptul că Viorel Hrebenciuc a ales să facă aceste declarații mincinoase după ce a intervenit conflictul public între mine și Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit începând cu Congresul PSD din 2010 și până în ziua de astăzi, și la o zi după ce a fost plasat în arest la domiciliu;
5. Viorel Hrebenciuc aduce doar acuze, fără a prezenta nicio minimă dovadă.

Nu am fost niciodată implicat în lucruri ilegale și nu accept ca numele meu să fie ponegrit doar din motive politice. Nu este decât o modalitate a dlui Hrebenciuc de a distrage atenția de la propriile sale probleme cu justiția.

Îmi mențin în integralitate declarațiile făcute în calitate de martor în procesul în care domnii Niculaie și Stancu au fost achitați în primă instanță”, transmite Geoana pe Facebook

 

Context

 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

 

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

 

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

 

CITITI SI: Dosarul MITA LA PSD. Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat cu privire la finantarea PSD: Hrebenciuc m-a intrebat daca vreau sa finantez campania lui Mircea Geoana. DNA cere pedepse cu EXECUTARE

 

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

 

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

 

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22