Pe aceeași temă
Premierul Emil Boc pare sa fi acceptat sa-si asume legile elaborate de ministrul Ecaterina Andronescu. Intr-o declaratie pentru Revista 22, Mircea Miclea sustine ca "textul de lege este un compromis politic care va asimila la nivel minimal solutiile din Pactul si din Strategia pentru Educatie, iar solutiile radicale propuse de noi in pachetul de lege au fost lasate pe dinafara".
100% Codul Andronescu
Vicepremierul Dan Nica a anuntat luni, dupa intilnirea coalitiei, ca "pachetul pe care isi va asuma guvernul raspunderea este 100% al doamnei Andronescu, pentru ca ea a venit cu proiectul in Guvern. Si in prima forma, si in a doua si a treia. Din cite stiu eu, majoritatea lururilor sint din Codul Educatiei si ele au fost completate cu prevederi din Pactul National pentru Educatie si din programul de guvernare".
Nica a precizat ca inainte de asumarea raspunderii proiectul de lege va fi trimis in Parlament pentru ca toti parlamentarii sa poata depune amendamente, dupa care proiectul se va reintoarce la Guvern si va urma asumarea raspunderii. Cu alte cuvinte, chiar daca pe 2 septembrie premierul initiaza procedura de asumare a raspunderii Guvernului pe cele trei pachete de legi, finalizarea procedurilor parlamentare pentru Legile Educatiei va avea loc mai tirziu.
"Punctul nostru de vedere este ca trebuie sa existe o dezbatere care sa elimine toate elementele care pot fi susceptibile de interpretari sau modificari pentru ca vorbim de un pachet de legi care ar trebui sa functioneze pe urmatorii 20 de ani", a spus social- democratul.
Mircea Miclea: Un compromis pe varianta minimalista
Mircea Miclea este nemultumit de formula la care s-a ajuns si spune ca ea este rezultatul "unui guvern politic, de coalitie, care ia decizii politice si de compromis". " Se va merge pe strategia minimalista, va fi un text de lege care va asimila la nivel minimal solutiile din Pactul si din Strategia pentru Educatie. Solutiile radicale de reforma pe care le-am propus au fost lasate pe dinafara", a declarat Miclea pentru Revista 22.
Miclea a enumerat succint citeva din aceste solutii radicale propuse si care NU vor fi cuprinse in legile educatiei:
Universitar
- trecerea de la sistemul colegial de alegere a conducerii la cel de tip managerial;
- sotul, sotia si rudele de gradul III nu au voie sa dea concurs la aceeasi catedra si sa ocupe concomitent functii de conducere in interiorul universitatii, exercitarea unei functii de conducere in paralel cu o functie publica este interzisa;
- schimbarea actualei structuri de putere, prin alegerea Senatului de catre membrii comunitatii universitare si interdictia ca rectorii, prorectorii si decanii sa mai faca parte din Senat;
- interdictia ca dupa virsta de pensionare (65 de ani) o persoana sa mai poata ocupa functii de conducere la orice nivel in universitatii;
- finantare pe baza de costuri;
- renuntarea la orice criteriu de vechime pentru pentru promovarea in functiile didactice universitare
Preuniversitar
- interdictia ca directorul scolii sa fie membru de partid;
- angajarea profesorilor sa fie decizia scolii;
- reintroducerea examenului de admitere la liceele la care cererea depaseste oferta;
- bacalaureat diferentiat, inclusiv bacalaureatul de excelenta recunoscut la nivel european;
- finantarea sa urmareasca elevul indiferent de forma de invatamint, privat sau de stat;
- evaluarea profesorilor si in functie de performantele elevului;
- schimbarea curriculei inainte de introducerea testelor de tip european;