Miron Cozma, despre mineriada din iunie 1990: Am fost adus cu forta la Bucuresti

P.c. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Miron Cozma, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, a afirmat ca nu se simte vinovat pentru cei morti in timpul mineriadei din iunie 1990 deoarece el ar fi fost adus cu forta la Bucuresti. Cozma considera ca Iliescu i-a multumit public doar pentru a-l face vinovat pentru ceea ce s-a intamplat, relateaza Evenimentul zilei.

 

În acelaşi timp, fostul procuror militar Dan Voinea, care a instrumentat dosarul "Mineriadei", a spus la dezbatere că, după părerea lui, nu s-a dorit la nivel politic să fie identificaţi şi condamnaţi cei vinovaţi, în condiţiile în care dosarele i-au fost luate şi nu s-au soldat în cele din urmă cu nicio condamnare.

 

CITITI SI: Parchetul Instantei Supreme REDESCHIDE dosarul MINERIADEI din 13-15 iunie 1990

 

Dan Voinea a explicat că, pe lângă anchetarea incidentelor violente din timpul Mineriadei, a existat şi un dosar care a urmărit evaluarea prejudiciului adus statului, prin distrugerile provocate, cât şi prin scoaterea muncitorilor din producţie. Voinea a precizat că a constat în timpul cercetărilor că, deşi erau plecaţi la Bucureşti, muncitorii au fost pontaţi ca fiind la serviciu şi chiar au primit prime.
 

Pentru evaluarea prejudiciului a fost desemnat la momentul respectiv un expert, care însă nu a ajuns la nicio concluzie şi care ar fi fost ameninţat, potrivit fostului procuror militar care nu a precizat de către cine.

 

CITITI SI: Ion Iliescu se declara CONTEMPORAN cu Mineriada din 13-15 iunie 1990 si respinge orice implicare in evenimente

 

La începutul lunii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că dosarul ”Mineriada” a fost redeschis. PÎCCJ a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând să hotărască dacă va confirma decizia.

 

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22