Misterul avionului în flăcări din județul Iași. Un bărbat a fost amendat pentru alarmă falsă

E.b. | 14.07.2017

La nivelul județului Iași a fost activat, joi seara, planul roșu de intervenție în urma unui apel primit la 112 de la cetățean. Acesta a semnalat că a văzut un avion cu flăcări la motoare care s-ar fi putut prăbuși în zona localităților Prisecani și Osoi.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:Bărbatul care a sunat, joi seara, la serviciul de urgențe 112 pentru a anunța că a văzut un avion care se prăbușea a fost amendat cu 1.000 de lei, după ce mai multe echipaje ISU și SMURD s-au deplasat în teren și au efectuat cercetări timp de circa trei ore pe o suprafață de zeci de kilometri pătrați.

 

Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, a declarat, conform Agerpres, că bărbatul respectiv are 60 de ani, este din localitatea Măcărești, el fiind amendat cu 1.000 de lei pentru alertă falsă.

 

La nivelul județului Iași a fost activat, joi seara, planul roșu de intervenție în urma unui apel primit, în jurul orei 22,45, la serviciul 112, de la un cetățean care a semnalat că a văzut "un avion la joasă înălțime, cu zgomot și lumini". 

 

La nivelul județului Iași a fost activat, joi seara, planul roșu de intervenție în urma unui apel primit la 112 de la un cetățean care a semnalat că a văzut "un avion la joasă înălțime, cu zgomot și lumini", declarația despre presupusele flăcări din motoare fiind inconstantă, potrivit dr Diana Cimpoeșu, citată de Agerpres.
 

 

Mai multe echipaje de intervenție fiind trimise acolo. La trei ore de la primirea apelului prin Sistemul Unic de Urgență 112 și de la declanșarea codului roșu de intervenție, reprezentanții ISU și ai celelorlalte forțe de intervenție au decis își retragă echipajele în dispozitiv.

 

Autoritățile au decis încheierea, după aproape trei ore de verificări în teren, a căutărilor unei aeronave, după ce un localnic din comuna Prisecani a apelat, joi seara, la 112 pentru a semnala că a văzut un avion care s-ar fi putut prăbuși în zonă.

 

La trei ore de la primirea apelului prin Sistemul Unic de Urgență 112 și de la declanșarea codului roșu de intervenție, reprezentanții ISU și ai celelorlalte forțe de intervenție au decis își retragă echipajele în dispozitiv.

 

"Începând cu ora 1,52 încetează aplicarea planului roșu. Forțele se retrag. Nu s-a confirmat informația primită la serviciul 112 în legătură cu prăbușirea avionului. Instituțiile cu atribuții în controlul zborurilor nu au semnalat dispariția vreunui aparat de zbor", a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

 

La rândul său, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD Iași a declarat că în zonă va rămâne un echipaj medical.

 

"Rămânem în zonă cu o parte din cadrele medicale, bineînțeles, cu acordul ISU. Cele mai multe echipaje medicale își vor relua activitatea obișnuită. Reluarea căutărilor este sarcina ISU. Dacă vom avea vreun eveniment medical, vom continua să intervenim", a declarat Diana Cimpoeșu.

 

 Coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, a declarat, conform Agerpres, că alte două persoane din localități diferite susțin că au văzut avionul care a fost semnalat printr-un apel la 112 că "a intrat în picaj" de către un bărbat din comuna Prisecani.


"Am vorbit cu apelantul principal, și cu alți oameni care confirmă că au văzut același lucru. Am făcut verificări la pas. Acum ne deplasăm între Măcărăști și Grozești. Mai avem o micuță zonă în care vom intra în curând. Suntem pe frontieră. La câțiva metri e Prutul. Am încercat să dăm și de autoritățile din Republica Moldova. Doctorul Arafat a vorbit cu autoritatea aeronautică din Republica Moldova, dar se infirmă, nu au moldovenii nicio pierdere. Sperăm să nu fie niciun accident", a afirmat Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD.

 

Conform sursei citate, una dintre persoanele care susțin că au văzut un avion cu probleme este dintr-o altă localitate, Costuleni, iar la Măcărăști este o a doua persoană care ar fi relatat o variantă similară.

 

"Primarul din Măcărăști ne-a spus că mai este cineva, un tânăr din Măcărăști. Ceva a fost sigur. Probabil a fost o aeronavă care a avut dificultăți în abordarea rutei unui avion obișnuit, care probabil că a aterizat între timp. Probabil că a zburat mai jos, a fost mai zgomotos. Noi așa credem, dar continuăm căutările. E vânt. Condițiile nu sunt grozave de zbor. Noi oricum vom căuta", a mai declarat Diana Cimpoeșu.

 

Polițiștii l-au identificat pe bărbatul din localitatea ieșeană Prisecani care a sunat joi seara la serviciul 112 pentru a anunța că a văzut un avion în timp ce se prăbușea, echipele de intervenție efectuând căutări în arealul indicat de acesta.


Bărbatul care a sunat la 112 este din localitatea Prisecani și a povestit autorităților că a văzut "ceva alb ieșind spre coada unui avion mare care zbura peste deal, spre localitățile Costuleni — Osoi", după care "avionul mare a intrat în picaj".

 

Întrucât localitățile se află în apropiere de granița cu Republica Moldova, în zonă au fost aduse și echipaje de la Poliția de Frontieră dotate cu aparate cu termoviziune.


Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat vineri, conform Agerpres, că din informațiile primite de la Romatsa nu este nimic confirmat până la acest moment privind posibila prăbușire a unui avion în județul Iași.

 

"La momentul acesta ROMATSA nu are nimic dispărut. Este un apel telefonic care a venit. Ai noștri caută acolo ca măsură de precauție, dar la acest moment nu este nimic confirmat. S-a luat legătură cu ROMATSA. În acest moment nu avem nimic dispărut, oficial, din avioanele care erau în zonă", a spus Arafat.


Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Iași, Elena Troia, a declarat că informațiile deținute în prezent nu confirmă că ar fi avut loc un accident aviatic în zonă, transmite Agerpres.

 

"Nu avem informații despre un posibil accident în care să fie implicat vreun avion care să execute curse la/către Aeroportul Iași", a declarat, pentru Elena Troia, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Iași.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22