Mita in ograda lui Oprescu. Consilierul personal al primarului Capitalei, spaga pentru hotarari privind Kaufland. Vezi traseul mitei

M. B. | 04.06.2015

Pe aceeași temă

Consilierul personal al primarului Sorin Oprescu a fost prins in flagrant luand mita pentru a obtine emiterea unor hotarari si alte documente necesare unuia dintre cele mai mari lanturi de hipermarketuri din Romania - Kaufland. Este vorba de o mita totala de peste 200.000 euro, in transe, pentru obtinerea, printre altele, a aprobarii ca un teren, apartinind Kaufland, din Bd 1 Mai, sa fie donat primariei Capitalei, intrind astfel in domeniul public al statului, teren pe care urma sa fie contruit drumul de acces nesesar magazinului Kaufland si un sensul giratoriu.

Retinerea si eventuala arestare preventiva a lui Solomon Wigler, mana dreapta a lui Oprescu, ar putea duce in final la acesta din urma, tinta reala a dosarului, speculeaza presa. Deocamdata, insa, nu exista probecare l-ar incrimina pe edil.

Existau, de altfel, informatii ca se pregateste cel putin un dosar de coruptie in care Sorin Oprescu este piesa centrala, deoarece “regele asfaltului” Nelu Iordache, acuzat in dosarul Romstrade, le-ar fi oferit procurorilor date si chiar probe privind afacerile ilegale ale acestuia.

 

UPDATE: Solomon Wigler a fost  arestat preventiv pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Decizia nu este definitiva.

 

UPDATE: Reacția Kaufland la scandalul in centrul caruia se afla consilierul lui Solomon Wigler.

 

“Dorim să precizăm faptul că singurele informaţii pe care le deţinem la acest moment, cu privire la acest caz, sunt cele furnizate de presă, suplimentar comunicatului oficial al DNA. De asemenea, dorim să menţionăm faptul că societatea Kaufland România nu deţine niciun fel de informaţii care să poată conduce la alăturarea numelui său în acest caz. Kaufland România înţelege să se distanţeze de orice asociere cu acte şi fapte de corupţie, acestea contravenind principiilor compliance şi politicii de afaceri a companiei. Totodată, ne manifestăm întreaga disponibilitate în a sprijini instituţiile abilitate dacă ni se va solicita acest lucru”, a transmis Kaufland, citata de Ziarul Financiar.

 

UPDATE: Solomon Wigler a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, anunta Realitatea TV. Decizia nu este definitiva, ea poate fi atacata la Curtea de APel Bucuresti.

 

Cazul in care DNA l-a retinut Solomon Wigler, “pusculita” lui Oprescu, asa cum l-a poreclit deja presa, are legatura cu cateva hotarari ale Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) solicitate de Kaufland ,compania care detine in Capitala opt supermarketuri.

 

Wigler ar fi cerut de la un om de afaceri, denuntator in dosar, o mita totala de 230.000 de euro, ultima transa fiind primita miercuri seara, chiar în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei.

 

Mita ar fi fost ceruta de Wigler in schimbul interventiei pe langa mai multi oficiali din administratie si pe langa unii dintre consilierii Capitalei, astfel incat sa fie aprobata o hotarare legata de donatia catre Primarie a unui teren apartinind Kaufland, necesar pentru construirea unui drum de acces la un sens giratoriu pentru unul dintre hipermarketurile acestei companii si aprobarea unor PUZ-uri.

 

Donatia Kaufland

 

“La data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri”, se spune intr-un comunicat al DNA.

 

Expunerea de motive pentru hotararea privind aprobarea donatiei a fostsemnata de Primarul General al Capitalei, al carui consilier personal este Solomon Wigler:

 

Hotararea pentru acceptarea donatiei are ca obiect un teren de 341 de mp situati pe Bulevardul 1 Mai, sectorul 6 si aflati in proprietatea Kaufland Romania Societate in Comandita. Terenul urmeaza a fi inclus in domeniul public al Municipiului Bucuresti, devenind parte a strazii Alexandru Postolache, spune hotararea.

 

Donatorul, Kaufland, se obliga sa suporte cheltuielile aferente incheierii si autentificarii actului de donatie.

 

Proiectul de hotarare a fost pus in discutia Consiliului si anterior, pe 20 mai, dar atunci nu a trecut:

“La data de 20.05.2015, numitul WIGLER SOLOMON a purtat o nouă discuție cu omul de afaceri la sediul Primăriei municipiului București. Cu această ocazie omul de afaceri i-a făcut cunoscut numitului WIGLER SOLOMON că nu a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea donației aferentă proiectului din B-dul 1 Mai.

Numitul WIGLER SOLOMON a precizat că deși a intervenit pe lângă consilieri, nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi. „..n-a trecut donația, da ți-am spus că n-au avut ..au fost 36.. au lipsit doi oameni”, scrie Romania libera, citand din referatul DNA.

 

Terenul donat a fost achizitionat de Kaufland de la firma austriaca Alpha Property Development SRL, in 2013, insa cea care a inregistrat cererea de donatie la Registratura Primariei este chiar Alpha Property, vanzatorul intregului teren pe care s-a construit hipermarketul (tranzactia totala a valorat aproape 57,5 milioane de lei, cu tot cu TVA).

 

Potrivit Raportului de specialitate al Directiei Patrimoniu din PMB, Serviciul Evidenta Domeniul Public si Privat, “pe terenul ce face obiectul prezentei oferte (donatiei – n. red.), au fost amenajate accesul catre Hipermagazinul Kaufland, intersectia Bd 1 Mai cu str, Serg. Alexandru Postolache, largirea si reabilitarea sistemului rutier pe str, Serg. Alexandru Postolache si inetrsectia dintre traseul arterei de circulatie – Bd. 1 Mai si traseul arterei de circulatie – str. Serg. Alexandru Postolache. Lucrarile au fost construite conform Autorizatiilor de Construire nr. 364 si nr. 365 din data de 25.06.2014, ambele emise de catre Primaria Sectorului 6”.

 

Pentru ca acestea sa poate fi construite, terenul trebuia sa intre in proprietatea domeniului public.

 

Mandatarul Kaufland in aceasta afacere este Toth Zsolt Szilard, actionar a 15% din Alpha Property Development (restul de 85% actiuni sunt detinute de Rominvest Realitaeten din Austria.

 

Toth Zsolt Szilard se afla intr-o sedinta si nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

 

Aceasta procedura, a donarii catre PMB a terenurilor pe care se afla caile de acces catre hipermarketuri a mai fost folosita si cazul altora magazine Kaufland. De exemplu, in 2013, firma a donat 1.444 mp de pe Soseaua Pantelimon nr. 244-246.

 

PUZ pentru Sos. Alexandriei nr.152

 

A doua hotarare discutata in sedinta CGMB din 28 mai pentru care s-ar fi dat mita se refera la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Soseaua Alexandriei Nr.152.

 

 

Retinerea lui Wigler

 

DNA a anuntat joi ca Solomon Wigler a fost reținut de procurori pentru trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale), și va fi prezentat joi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. "În perioada mai-iunie 2012 — mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului municipiului București, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcționari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului București și consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri", se arată în comunicat.

 

DNA arata că aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria Capitalei. "Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective. În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu Solomon Wigler în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului General al Municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", susțin procurorii.

 

Solomon Wigler ar fi convenit cu denunțătorul ca, miercuri, să-i remită 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie. Wigler a fost surprins miercuri în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul menționat. "Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, 4.000 euro de la același om de afaceri. Într-un context separat, în 14 noiembrie 2013, Solomon Wigler a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri", au mai reținut anchetatorii.

 

Intalniri in parc si mita virata prin contul sotiei

 

Intalnirile dintre Wigler si denuntator au fost toate inregistrate, fie ca s-au desfasurat in biroul din primarie al consilierului, fie in mijlocul naturii, in Parcul Tineretului.

 

La întâlnirea de lângă parc, Wigler l-a întrebat pe omul de afaceri: „Tu le-ai adus ceva?… lor … tu ai adus ceva bani sau ceva?”, scrie Romania libera, citand referatul DNA pentru arestarea consilierului.

 

Spaga era incasata pentru fiecare etapa din serviciile aduse de Wingler, si calculata in fucntie de persoanele care aurmau sa fie mituite in continuare. Pentru avizele si hotararile din 2015, mai spune Romania libera, consilierul  a cerut  banii prin transferuri din conturile bancare ale soției omului de afaceri în cel al soției consilierului primarului Oprescu.

 

“În seara zilei de 23.04.2015, în jurul orelor 20,23, numitul WIGLER SOLOMON  a luat legătura telefonic cu omul de afaceri- denunțător şi i-a cerut să se întâlnesc cu el în zona Parcului Tineretului din municipiul Bucureşti, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord… În acea seară numitul WIGLER SOLOMON i-a înmânat omului de afaceri un postit pe care a trecut numele soției sale precum şi banca unde are aceasta contul, respectiv BRD Dorobanţi… De asemenea, numitul WIGLER SOLOMON l-a întrebat dacă i-a adus vreo sumă de bani, făcând referire la suma de bani care trebuia remisă pentru aprobarea PUZ – ului pentru magazinul din șoseaua Alexandriei. „Tu le-ai adus ceva?; … lor … tu ai adus ceva bani sau ceva?”, mai scrie Romania libera.

 

Averea lui Wigler, consilierul lui Oprescu: 3 maşini şi obiecte de artă de 1,9 milioane euro

 

Wigler, are două case, un apartament, ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro, precum şi trei autoturisme BMW şi Audi, relateaza Gandul.

 

În ultima declaraţie de avere din 2013, postată pe site-ul Primăriei Capitalei, Solomon Wigler menţionează un teren intravilan în suprafaţă de 65.000 de metri pătraţi în Popeşti Leodeni, cumpărat în anul 2007, în dreptul rubricii făcând menţiunea ”vânzare - SC TOP Imobiliare SRL - 600.000 lei”.

 

Solomon Wigler are şi două case în Bucureşti, cu suprafeţe de 360 de metri pătraţi şi 350 de metri pătraţi, cumpărate în 2001 şi 2006, precum şi un apartament de 80 de metri pătraţi în Capitală.

 

De asemenea, consilierul primarului general al Capitalei are trei autoturisme - un Audi Q5, cumpărat în 2013, un BMW X1 din 2011 şi un BMW X320d din 2013. În 2013, Wigler declară că a vândut un Volkswagen Tiguan cu 20.000 de euro unei persoane fizice.

 

Consilierul lui Oprescu mai are ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro. Astfel, el declară ceasuri şi bijuterii de 600.000 de euro, obiecte de cult de 500.000 de euro şi obiecte de artă, tablouri şi sculpturi în valoare de 800.000 de euro, toate dobândite în perioada 1994-2008.

 

În declaraţia de avere, Wigler Solomon mai scrie că are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro şi 33.000 de lei.

 

El a acordat şi două împrumuturi - unul de 87.000 de euro către Anca Mihai şi altul de 42.000 de euro către Mihaela Zăinescu. Venitul anulat încasat în 2012 de la Primăria Capitalei a fost de 34.857 de lei, potrivit declaraţiei de avere.

 

DNA a beneficiat in acest caz de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații

 

CITITI SIUPDATE DNA l-a retinut pe Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, prins in flagrant in timp ce lua o mita de 25.000 de euro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22