Miting împotriva poziției lui Klaus Iohannis în chestiunea unirii cu Republica Moldova

Iulian Popescu | 21.02.2016

Câteva zeci de persoane au protestat sâmbătă seara, în Piața Universității, față de poziția exprimată de președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește unirea cu Republica Moldova. Acesta a spus acum câteva zile că unirea poate fi discutată doar când lucrurile merg bine în ambele țări.

Pe aceeași temă

 

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut miercuri că o posibilă unire a României cu Republica Moldova poate fi discutată atunci când lucrurile sunt stabile şi merg bine în cele două ţări:

"Drumul spre Europa trebuie consolidat, situaţia din Moldova trebuie să se stabilizeze, economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, după părerea mea, este integrarea europeană a Moldovei, iar cealaltă parte - unirea - poate fi discutată atunci când şi într-o parte şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine. Să pui acum întrebarea unirii Moldovei cu România mi se pare un demers puţin serios, dacă ne uităm în jur, problema Transnistriei, (...) este chestiunea stabilităţii economice, combaterii corupţiei, care indiferent cum o vedem se află într-o parte şi în alta a Prutului la niveluri foarte diferite şi atunci, după ce rezolvăm aceste probleme pentru care cunoaştem soluţiile, putem să abordăm şi problemele mai complicate şi să începem să discutăm", a declarat Iohannis, la dezbaterea publică ''Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile'', întrebat cum vede ideea reunificării.

 

Mitingul din Piața Universității a fost organizat de Platforma Unionistă “Acțiunea 2012”. Președintele acesteia, George Simion, a declarat că scopul protestului este de a cere din partea Palatului Cotroceni “un dialog decent cu societatea civilă”, pe subiectul Republica Moldova.

 

"Pentru noi, declarațiile lui Klaus Iohannis au fost o imensă trădare (…) Ne dorim altă atitudine din partea președintelui, să aibă aceleași declarații pe care le-a avut în campania electorală. E inadmisibil să declari una în timpul campaniei pentru a atrage voturi și după aceea, la un an de mandat, să te contrazici singur. De altfel, suntem și împotriva felului în care Adminstrația Prezidențială condusă de Dan Mihalache a tratat subiectul Basarabiei. Nu există un consilier cu care se poate discuta pe subiectul Republicii Moldova, deși noi am solicitat acest lucru", a mai spus George Simion, citat de Evenimentul zilei.

 

Protestatarii au scandat mesaje unioniste și au afișat pancarte critice la adresa șefului statului care și-ar fi schimbat poziția referitoare la unirea cu Republica Moldova față de ce declara pe acest subiect în campania electorală. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că o posibilă unire a României cu Republica Moldova poate fi discutată la momentul la care lucrurile sunt stabile și merg bine în cele două țări.

 

La finalul protestului, George Simion i-a anunțat pe manifestanți că un nou miting va fi organizat, pe 24 februarie, în fața Palatului Cotroceni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22