MJ a validat toate candidaturile la șefia DNA. Toader: e posibil să nu fie niciunul desemnat

Dora Vulcan | 24.07.2018

Ministrul Justiței a anunțat marți dimineață că interviurile candidaților pentru conducerea DNA vor avea loc joi, iar vineri vor fi deliberări și se va ajunge la o concluzie. Toader a spus că e posibil ca unul din cei patru să fi desemnat pentru șefia DNA, dar e posibil și să nu fie desemnat niciunul.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE -   Cei patru procurori care vor să preia şefia DNA au primit avizul MJ pentur că respectă condițiile impuse pentru înscrierea în concurs. Tudorel Toader spune însă că nu e obligatoriu ca unul din cei patru să fie succesorul Laurei Codruţa Kovesi.

 

 

Vedem, stabilim, cugetăm. Toader a spus-o aproape direct, atât de direct cât poate fi el, că nu prea există șanse ca noul șef DNA să fie ales dintre cei care și-au depus candidatura, pentru că, spune Toader, nu trebuie să fii procuror anticorupție ca să te pricepi să conduci parchetul de profil. Logic, o dovedește numirea controversată pe care a făcut-o la DIICOT unde a pus un individ care habar n-are de noțiunile cheie, de chiar instrumentele cu care va opera ca șef al Antimafia.

 

 

Lista procurorilor ale căror candidaturi au fost admise și programarea interviurilor va fi făcută publică astăzi iar mâine vor fi analizate programele manageriale.

 

"Astăzi, Direcția de Resurse Umane va verifica dosarele candidaților. Va verifica să vadă dacă fiecare dosare are, conține toate piesele necesare.

Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale.

Joi, începând cu orele 09.00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu și candidații.

După care, vineri deliberăm, vineri ajungem la o concluzie în funcție de care continuăm procedura. E posibil, teoretic și practic, ca unul să nu se prezinte, că doar nu îl țin de de mână să vină la interviu. Vedem cum se va prezenta la interviu, vedem programele manageriale, discutăm toți membrii comisiei și vom stabili dacă avem un candidat pe care să-l propunem CSM-ului și apoi președintelui, și care este acel candidat. Este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat pentru șefia DNA, după cum tot foarte posibil este ca niciunul să nu fie desemnat și atunci vom relua procedura", a declarat Tudorel Toader marți dimineață, citat de Mediafax. 

 

 

Toader a lăsat calea deschisă pentru ca viitorul șef al DNA să nu provină din rândul magistraților anticorupție:

 

"Există această opinie care pare majoritară în sensul că viitorul procuror-șef la DNA trebuie să provină din structura internă a DNA-ului, dar nu cred că nu ne aducem aminte faptul că alte dăți, procurorul șef nu a venit din structura internă a DNA-ului, după cum nici noul procuror șef la DIICOT nu a venit din structura internă a DIICOT-ului".

 

Întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Tudorel Toader a declarat că acesta trebuie să sporească încrederea în actul de justiție. 

 

Patru procurori s-au înscris în ultima zi în cursa pentru șefia DNA: Florentina Mirică, șefa direcției de combatere a corupției din DNA, procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General și procurorul anticorupție Elena Grecu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22