Mănăstirea Golia, datoare vândută după ce fostul stareț a pierdut 60.000 euro la păcănele

Redactia | 15.04.2018

Fostul stareț al Mănăstirii Golia, sub pretextul necesității unor lucrări de reparații, a împrumutat în numele lăcașului de cult 60.000 de euro pe care i-a tocat însă la jocuri de noroc, iar mănăstirea a ajuns să fie executată pentru plata datoriei.

Pe aceeași temă

 

 

Banii au fost dați cu împrumut de către o persoană fizică, Gabriel Ghergheșanu, funcționar în cadrul primăriei Iași, iar cei 60.000 de euro o sa-i primească în tranșe după ce a câștigat procesul intentat împotriva Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, scriu ziariștii de la Bună Ziua Iași,

 

Totul a inceput in august 2012, cand Gabriel Gherghesanu a fost de acord sa ii dea staretului Vitalie 53.000 de euro, de care fata bisericeasca sustinea ca are urgenta nevoie ca sa plateasca utilitatile restante ale manastirii si diverse lucrari de restaurare. De fapt, banii erau tocati la pacanele si alte jocuri de noroc, arata sursa citata.

 

Prima datorie trebuia platita pana la 30 mai 2013. Intre timp, Gherghesanu i-a mai dat 7.000 de euro staretului. Functionarul din Primaria Iasi sustine ca avea banii de la fiul sau, care lucra in Austria.

 

Pentru ca nu a fost rambursat la scadenta, Gherghesanu l-a pus pe staret sa dea in scris o dovada ca ii datoreaza 60.000 de euro. Ceea ce Vitalie a facut si documentul a fost semnat de staret si parafat cu stampila Manastirii Golia.

 

Cum tot mai multa lumea se plangea de starerul Vitalie, conducerea Mitropoliei Modovei a hotarat sa-l mute disciplinar si a incercat sa-l impace si pagubitul Gherghesanu.

 

Dar pentru ca functionarul nu si-a vazut banii inapoi, s-a dus in instanta, unde a obtinut o decizie definitiva si executorie impotriva manastirii, care trebuia astfel executata silit pentru acoperirea datoriei.

 

Totusi, clericii au negociat cu Gherghesanu si s-au inteles sa plateasca in rate. Totul a fost parafat la notar.

 

Documentul arata ca Manastirea Golia trebuie sa plateasca lunar o rata de aproape 4.000 de euro (nu se stie de unde) pana la stingerea debitului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22