Moare ICR ! Apel GDS către societatea civilă

Redactia | 27.03.2022

Institutul Cultural Român (ICR) este instituția care trebuie să reprezinte cu demnitate cultura română în lume.

Pe aceeași temă

Prin cele 18 filiale ale sale deschise în marile capitale, ICR trebuie să asigure interfața pro activă între creatorii culturali români și mediile artistice din celelalte țări. ICR-urile din străinătate sunt locurile abilitate pentru schimburile culturale dintre profesioniștii români și piața globală de artă. In concurența dintre culturi și în promovarea intereselor culturale românești e nevoie de oameni bine formați, cu abilități specifice domeniului cultural.

Numirile de directori de ICR-uri pe bază politică și nu culturală, care se anunță în ultima vreme, sunt o catastrofă: ele vor duce progresiv la discreditarea și finalmente la moartea acestei instituții care prezenta la un moment dat un exemplu de instituție cu adevărat funcțională în România, la standarde europene.

Este absolut necesar ca cei ce vor conduce aceste ICR-uri să fie aleși dintre propunerile venind de la uniunile de creație, universitățile cu profil cultural, ONG-urile de specialitate, Academia Română etc. Este imperativ necesar ca aceștia să îndeplinească câteva criterii minimale: cunoașterea limbii țării gazdă; cunoașterea culturii românești și a culturii țării gazdă; abilități de management cultural. Cerem de aceea amânarea deciziilor de numire ale candidaților actuali și repornirea întregului procedeu după criteriile menționate mai sus.

Întrucât instituțiile care supervizează activitatea ICR sunt mult prea politizate și supuse grupurilor de interese partinice, chemăm societatea civilă să se mobilizeze pentru a cere o reprezentare corectă și demnă a culturii române în străinătate prin persoane competente și specializate. Cultura este cartea noastră de vizită cea mai convingătoare !

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22