Moise Guran cere DEMISIA presedintelui TVR, Stelian Tanase: TVR este în acest moment pentru România fix cum este Grecia pentru Europa

P.c. | 22.07.2015

Pe aceeași temă

Moise Guran, realizatorul emisiunii Biziday de la TVR, cere demisia presedintelui TVR, Stelian Tanase, acuzandu-l pe acesta ca este un politruc si ca nu stie nimic despre managementul unei societati cu peste 2000 de angajati. Guran anunta de asemenea ca a suspendat unilateral negocierile privind semnarea unui nou contract intre Biziday si TVR pana la clarificarea situatiei financiare a postului public de televiziune si ca atat el cat si echipa sa isi cauta de lucru."TVR este in acest moment pentru Romania fix cum este Grecia pentru Europa. Tentativa dvs de a comenta pe blogul personal situatia Greciei este in definitiv amuzanta, mai ales ca, dupa referendumul din Grecia scriati ca 'Totul se poate prabusi in jur ca Tsipras sa ramina in picioare'. La fel ca Tsipras, dvs tipati ca TVR-ului ar trebui sa i se stearga datoriile, dar, de fapt, la fel ca Grecia, TVR nu avea probleme cu datoriile vechi ci cu faptul ca nu poate supravietui fara datorii noi. Cum este posibil ca o societate cu venituri de 123 de milioane de euro in 2014 sa nu poata plati 4 milioane de euro ca sa-si securizeze transmisia Campionatului European de Fotbal din 2016, sau, si mai grav, sa nu poata plati 1,5 milioane de euro, esalonarea catre Fisc? Pierderea acelei esalonari a si dus la blocare conturilor de azi. Un manager ar fi facut rost de acesti bani, domnule Tanase, un politruc, ca Tsipras, sau ca dvs, n-ar fi facut decat sa largeasca si mai mult gaura neagra a datoriilor", scrie Moise Guran, citat de Hotnews.
 

Guran il spune de asemenea lui Tanase ca schimbarile la care spera nu vor ajuta TVR : "Demisia guvernului Ponta? Sunteti sigur ca un guvern PNL ar acoperi uriasa gaura a TVR doar pentru a va mentine pe dumneavoastra in aceasta functie de presedinte? Dar, daca lucrurile chiar se vor desfasura asa, care va fi pretul pe care dumneavoastra, in mod evident un politruc afiliat, il veti plati in anul electoral 2016? Dar jurnalistii de la TVR? Ei ce pret vor plati?"
 

CITITI SI: Noi reduceri de cheltuieli la Televiziunea Publica: TVR News isi inceteaza emisia. Stelian Tanase: Se incearca simplificarea structurii institutiei

 

Moise Guran ar "paria" pe un administrator judiciar, care sa "administreze falimentul de facto al TVR", in conditiile in care "blocarea conturilor va atrage activarea clauzelor bancare ce fac scadente imediat liniile de credit, garantate cu veniturile din taxa. Altfel spus, chiar daca n-au fost blocate conturile de salarii, acele conturi vor fi in curand goale. Nu veti mai avea cu ce plati salariile".
 

"Al treilea risc este ca Victor Ponta, pe care tocmai l-ati enervat in anticipare ca sa va puteti victimiza, sa transforme prin Ordonanta de Urgenta TVR in Agentie Publica, asa cum este Agerpresul. In acest caz statul isi asuma datoriile TVR, problema devine una in totalitate bugetara, dar putem spune ADIO! jurnalismului independent la TVR. O Agentie este ca o primarie, cu jurnalisti care, cu tot respectul, au statut de functionari publici, ordonati ierarhic", mai arata acesta.
 

In final, Guran publica minuta de negociere trimisa de Biziday catre comisia de negociere: "Dupa ce am acceptat cea mai mare parte a cererilor (la inceputul lunii, acum sunt plecat din tara) acestea au crescut si mai mult, intr-un mod care doar m-a amuzat. A fost un mesaj foarte clar pentru mine ca onor conducerea TVR nu mai doreste emisiunea Biziday, dar nici nu are curajul sa spuna asta cu subiect si predicat. Acesta este motivul pentru care azi am trimis pe email o notificare conducerii TVR1, prin care, pe langa un avertisment privind neseriozitatea negocierilor, am anuntat unilateral suspendarea lor pana la clarificarea situatiei financiare a TVR. Intre timp, firesc, eu si echipa Biziday ne vom cauta de lucru".

 

ANAF blocheaza conturile SRTv

 

ANAF a blocat ieri conturile Societatii Romane de Televiziune, din cauza datoriilor pe care TVR le are la bugetul de stat. Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului le-a solicitat premierului Victor Ponta si ministrului de finante, Orlando Teodorovici sa blocheze toate conturile TVR:  "Va solicit sa blocati toate conturile bancare ale Televiziunii Romane, ca si continuare a actiunii de blocare a conturilor operate la Banca Romana pentru Dezvoltare - BRD, de catre Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala - ANAF", scrie Jucan intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Victor Ponta si ministrului de finante, Orlando Teodorovici.

 

Stelian Tanase, scrisoare catre presedintele Iohannis:

 

Stelian Tanase, presedintele director general al TVR, i-a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis, in luna februarie, in care il informa in privinta datoriilor pe care institutia pe care o conduce le are si ii cerea sa faca tot posibilul pentru salvarea ei. El i-a cerut presedintelui sa intervina "urgent", "cu marea sa autoritate", pentru a salva o "institutie esentiala intr-o societate europeana moderna".

 

"Va solicit asadar sa puneti pe agenda dumneavoastra, si asa incarcata, un punct referitor la ce v-am scris mai sus, i-am descris situatia televiziunii ca datorii, etc. Va rog ca, in intalnirile cu politicienii si sefii institutiilor statului, sa le amintiti situatia grava a SRTV, sa le cereti sa iasa din indiferenta manifestata in atatea prilejuri.
 

E timpul sa se ia masurile care se cuvin. Cred ca acesta este ultimul moment cand se mai poate interveni pentru a salva televiziunea publica, la anul este un an electoral si, evident, politicienii se vor ocupa de grijile campaniei si nu de televiziuni, anul asta e calm, va fi liniste si putem sa abordam direct, piezis, problema televiziunii", a precizat directorul televiziunii publice, spicuind din scrisoarea trimisa sefului statului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22