Monica Anisie explică cum trebuie completată declarația pe proprie răspundere semnată de părinți

Laurentiu Gheorghe | 21.08.2020

Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că declarația pe proprie răspundere dată la începutul școlii trebuie să-i exonereze de răspundere pe părinții care nu realizează că elevul este bolnav.

Pe aceeași temă

Declarația pe propria răspundere pe care părinții trebuie s-o completeze la începutul anului școlar ar trebui să conțină și o sintagmă, cum ar fi „după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele, de bună credință, să nu realizeze că propriul copil este bolnav, a explicat Monica Anisie la TVR, joi seară.

„Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală", spune Anisie, precizând că în acest sens a primit mai multe "semnale" de la părinți îngrijorați.

Ministrul Educației a vorbit despre îngrijorarea părinților privind declarația pe proprie răspundere cerută părinților pentru revenirea copiilor la școală, dar care se gândesc că se pot înșela și să nu observe că propriul este infectat cu SARS-CoV-2 dar nu prezintă simptome de boală.

„Ştiu despre această îngrijorare a părinţilor, am primit şi noi la Ministerul Educaţiei numeroase semnale în acest sens, au sunat părinţi la minister şi au întrebat despre această declaraţie pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spaţiul şcolii elevii.

Această declaraţie pe care Ministerul Sănătăţii a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că şi părintele trebuie să îşi asume, alături de şcoală şi de autorităţile locale, această revenire la cursuri.

De fapt acea declaraţie conţine nişte informaţii care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere în vreun fel părintele dacă nu a cunoscut simptomele …. Acolo în paranteză Ministerul Sănătăţii a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a spus Anisie, potrivit News.ro.

Ea a menţionat că ar trebui introdusă în text o sintagmă de tipul ”după cum cunosc”.

”Dar cred că acea declaraţie ar trebui să o completăm având în vedere că va fi supus părintele la o declaraţie pe propria răspundere şi acolo sunt şi articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă «după cum cunosc» sau ceva de genul acesta, care să asigure şi părintele că există posibilitatea să greşească. Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală.

Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toţii, revenim în spaţiul şcolii, dar şi eu ca părinte trebuie să fiu responsabil şi să nu îmi aduc copilul la şcoală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez şi pe ceilalţi copii, îmi protejez propria familie şi propriul copil”, a afirmat Anisie.

Elevii trebuie să prezinte în prima zi de școală - 14 septembrie - o declarație pe propria răspundere semnată de părinți, care își asumă că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni ccu potential infectios, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 și nici nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.

Măsura este prevăzută în draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat de Ministerul Sănătăţii.

Ce cuprinde declarația pe propia răspundere care trebuie semnată de părinți, "cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii":

  • (În ultimele 14 zile) Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19

  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

  • Părinții trebuie să menționeze dacă în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul

  • nu a avut nicio problemă de sănătate

  • a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical.

Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în școală și va fi prezentata la triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22