Monica Macovei, despre anuntul lui Victor Ponta privind renuntarea la titlul de doctor in drept: Nu sterge RUSINEA Romaniei de a avea un premier PLAGIATOR

T.d. | 16.12.2014

Pe aceeași temă

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca anuntul lui Victor Ponta prin care renunta la titlul de doctor in drept “nu sterge rusinea Romaniei de a avea un premier plagiator”. Macovei solicita, totodata, ministerului Educatiei si institutiilor de invatamant superior sa verifice lucrarile de masterat si doctorat ale demnitarilor si sa le anuleze pe cele plagiate. Premierul Victor Ponta i-a scris marți rectorului Universității București, Mircea Dumitru, pentru a-l anunța că renunță la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003, potrivit Agerpres.

"Renunțarea lui Ponta la titlul de doctor 'în plagiat' nu șterge rușinea României de a avea un premier plagiator și nici nu închide subiectul titlurilor de doctor obținute fraudulos. Solicit Ministerului Educației și instituțiilor de învățământ superior să verifice lucrările de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, și să le anuleze pe cele plagiate", afirmă Monica Macovei într-un comunicat remis marți presei.
 

Ponta i-a scris rectorului UB

Victor Ponta, premierul Romaniei, a anuntat pe pagina sa de Facebook, ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii din Bucuresti (UB), Mircea Dumitru, pentru a renunta la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre UB. Universitatea din Bucuresti a anuntat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, dar Ministerul Educatiei nu a luat in considerare decizia universitatii, potrivit Hotnews.

Citeste scrisoarea trimisa de Victor Ponta:

Stimate Domnule Rector, 

Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.

Cu stimă, 
Victor Ponta

Bucuresti, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru

 

Raspunsul Universitatii din Bucuresti

Universitatea din Bucuresti (UB) a avut o prima reactie oficiala in cazul anuntului premierului Ponta privind renuntarea la titlul de doctor in drept. Cu privire la acest subiect, UB va intreprinde toate demersurile necesare, anunta institutia de invatamant, intr-un comunicat remis presei.

Raspunsul integral al Universitatii din Bucuresti la notificarea lui Victor Ponta ca renunta la titlul de doctor:

"Universitatea din Bucuresti
Cabinet Rector

Domnului Victor Ponta

Spre stiinta,
Domnului Sorin Cimpeanu
Ministru al Educatiei si Cercetarii

Stimate Domnule Victor Ponta,
Am primit scrisoarea dumneavoastra prin care ne aduceti la cunostinta ca renuntati la titlul de Doctor in Drept.

Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012.

Suntem intrutotul de acord cu aprecierile dumneavoastra referitoare la domeniul educatiei, ca ‘domeniu fundamental si esential pentru viitorul nostru ca societate europeana’. Universitatea din Bucuresti va face intotdeauna tot ce ii sta in putinta pentru a asigura educatie si cercetare stiintifica de calitate.

Cu privire la renuntarea la titlul de Doctor in Drept, ce v-a fost acordat in 2003, va anuntam ca Universitatea din Bucuresti va intreprinde toate demersurile legale necesare, in acord cu solicitarea dumneavoastra.

Cu stima,
Prof. de. Mircea DUMITRU
Rector al Universitatii din Bucuresti
Membru corespondent al Academiei Romane

 

  • Revista Nature si Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care au avut la dispozitie textele in facsimil, au sustinut, in luna februarie 2013, ca plagiatele comise de Victor Ponta se intind pe cca 130 din 300 de pagini ale lucrarii sale de doctorat, fara a mai lua in considerare indicii de cuprins, de referinte, ca si cuvantul de bun venit al mentorului sau de disertatie.

Este de vorba de pasaje consistente din urmatoarele lucrari:

  • Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999)
  • Vasile Cretu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996).
  • Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22