Monica Macovei explică procedura de azi din Comisia LIBE pentru desemnarea procurorului-șef UE

Laurentiu Gheorghe | 27.02.2019

Europarlamentarul Monica Macovei a explicat la Bruxelles care este continuarea procedurii pentru desemnarea procurorului-șef european în Comisia LIBE a PE, care se reunește azi de la ora 12:00

Pe aceeași temă

Marți, fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi ale Comisiei CONT, de buget, după ce a trecut de proba audierii comune de către membrii celor două comisii ale PE. Miercuri, de la ora 12,00, ora României, urmează să se pronunțe și comisia LIBE, prin vot direct, al tuturor membrilor acestui for, la fel ca și în CONT.

În cazul în care, Laura Codruța Kovesi, va fi confirmată și de către membrii Comisiei LIBE desemnarea câștigătorului între ea și al doilea clasat, procurorul francez Jean-François Bohnert va rezulta din negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE (COREPER).

Monica Macovei a explicat că Laura Codruța Kovesi este dezavantajată pentru că mai mulți membri LIBE lipsesc, deoarece sunt în angrenați în campanii electorale în vederea apropiatelor alegeri europene.

„Comisiile CONT și LIBE au aceeași putere, de asta a și fost audiere comună. (...) Acum două săptămâni s-a decis ca votul în comisia LIBE să se dea de către coordonatorii grupurilor politice prezente în comisie. Apoi a cerut S&D-ul, presupun că la cererea PSD, să fie vot dat de către toți membrii comisiei LIBE. Asta înseamnă că dacă nu se întrunesc cei 60 de membri, trebuie să aduci din celelalte comisii. Și atunci, se pot face diverse aranjamente. CONT este o comisie mai onestă”, a explicat Macovei

Principalele declarații ale Monicăi Macovei, conform HotNews.ro:

  • În prima parte a audierilor din comisiile reunite LIBE-CONT întrebările pentru doamna Kovesi au fost atacuri și ea a trebuit să răspundă la aceste atacuri, ceea ce în general te pune în defensivă, pentru că tu nu poți să răspunzi la subiect, ci trebuie să explici de ce sunt false atacurile.

  • Pe fond, a doua jumătate a audierii, Kovesi a fost ce mai bună. Candidatul francez a fost bun, dar a fost foarte general, nu a dat niciun răspuns concret.

  • Candidatul francez mi se pare că arată ca un pitbull. El a spus că nu a experimentat presiuni politice. Păi îmi pare rău, la noi, în România, DNA a suportat presiuni politice și mediatice, slavă Domnului.

  • Candidatul german a vorbit în general și a luat un singur vor în comisia CONT.

  • Consiliul UE nu și-a stabilit candidatul încă (deși pe 20 februarie candidatul francez a primit un vot indicativ majoritar în Consiliul COREPER - care a reunit ambasadorii celor 22 de state membre UE care au aderat la instituția Parchetului European - n.r.).

****

COREPER a dat un vot indicativ deja, în 20 februarie, la care candidatul francez a primit 50 de puncte, iar candidații român și german câte 29, în condițiile în care Kovesi nu s-a bucurat de sprijinul Guvernului României. Votul indicativ din COREPER poate fi, cel puțin teoretic, întors, dacă Kovesi va obține votul în Parlamentul European.

De asemenea, dacă miercuri Comisia LIBE va da un vot nefavorabil lui Kovesi, ar urma să se facă negocieri între cele două comisii ale Parlamentului European, după cum au explicat o serie de parlamentari europeni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22