Monica Macovei ii cere presedintelui Iohannis sa retrimita legea alegerilor locale in Parlament: Legea va asigura continuitatea retelei de baroni locali

T.d. | 14.05.2015

Pe aceeași temă

Europarlamentarul Monica Macovei ii cere presedintelui Iohannis sa retrimita in Parlament legea privind alegerile locale. Macovei sustine ca primarii si presedintii de Consilii Judetene (CJ) trebuie alesi in doua tururi de scrutin.

Proiectul de lege votat saptamana trecuta in Parlament prevede ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar presedintii de CJ-uri vor fi alesi indirect, prin votul consilierilor judeteni.

Astfel, europarlamentarul a vorbit despre “o revendicare, o solicitare pe care am facut-o presedintelui Iohannis, anume sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale, pentru ca asa cum s-a votat, primarii sunt alesi din primul tur, ceea ce inseamna ca pot fi alesi cu 12-15%, iar presedintii de Consilii Judetene sunt alesi, potrivit noii legi, dintre consilierii judeteni, nu mai sunt alesi de cetateni”, a spus Macovei.

Ea a vorbit despre o diminuare a reprezentativitatii alesilor locali.

Asta face ca reteaua de baroni locali sa continue sa existe, asta face ca reprezentativitatea primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene sa fie foate mica si asta duce la lipsa oricarei competitii de proiecte in folosul comunitatii”, a mai spus Monica Macovei, potrivit Agerpres.

De altfel, europarlamentarul a facut referire la scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Klaus Iohannis intre cele doua tururi de scrutin.

Unul dintre cele zece puncte ale scrisorii pe care i-am trimis-o domnului Iohannis intre turul 1 si 2, spunandu-i ca daca le accepta, atunci indrum electoratul sa-l voteze in turul 2, este acesta: alegerea primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene in doua tururi”, a continuat Macovei.
 

Deputatii modifica legea alegerilor locale

In 6 mai, Camera Deputatilor a adoptat – in calitate de for decizional – proiectul de lege privind alegerile locale.

Modificarile aduse prevad ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur, iar presedintii de CJ-uri sa fie alesi indirect, prin vot secret al consilierilor judeteni.

Astfel, proiectul adoptat de deputati prevede ca presedintii de CJ-uri, vicepresedintii si viceprimarii vor fi alesi in mod indirect, prin vot secret, de consilerii judeteni, cu majoritate simpla. Ei vor putea fi demisi motivat la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica doua treimi din voturile totale.

De asemenea, primarii vor fi alesi intr-un singur tur, potrivit unei ale prevederi a proiectului.

In plus, toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22