Monica Macovei, proiect pentru inlaturarea prescriptiei in cazurile de omor. Dosarul lui Iliescu ar putea fi redeschis

Fara Autor | 31.01.2011

Pe aceeași temă

Un proiect de modificare a Codului Penal, anuntat de Monica Macovei si Sever Voinescu (PDL), propune  inlaturarea prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de omor si inlaturarea prescriptiei executarii pedepsei pentru aceleasi infractiuni. In acest fel, un criminal poate fi anchetat, judecat si condamnat, indiferent cat timp s-a scurs de la savarsirea crimei sau de la sustragerea de la executarea pedepsei. Dosare inchise prin neinceperea urmaririi penale, cum ar fi dosarul lui Ion Iliescu si Revolutia din decembrie, ar putea fi redeschise daca acest proiect de lege este adoptat de parlament.




 "Proiectul are toate sansele sa treaca de Parlament, daca oamenii sunt de buna-credinta, se uita in Dreptul comparat si inteleg ca viata umana e mai presus de orice. In plus, este vorba despre increderea in justitie, nu poti lasa nepedepsit pe cineva care a facut o crima", a declarat Monica Macovei intr-un interviu pentru Romania Libera.




Legea in vigoare prevede termene de prescriptie pentru infractiunea de omor, ceea ce inseamna ca, dupa expirararea perioadei de prescriptie, criminalul nu mai poate fi pedepsit. "Aceasta prescriptie se aplica pentru cazurile pentru care s-au inceput cercetarile. Pentru cele pentru care nu s-a facut nici o cercetare in ceea ce priveste uciderea de persoane se aplica termenul de 15 ani, pentru cele pentru care s-au inceput cercetari, iar unele sunt pe rolul instantei, termenul este de 15 ani plus  jumatate din acest termen: in total, 22 de ani si jumatate. Aceasta este prescriptia speciala care mai exista in lumea civilizata doar in Romania si Bulgaria", a explicat Macovei in interviul pentru Romania Libera. 




In multe tari europene, infractiunea de omor este imprescriptibila: Suedia, Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Cehia, Malta, Cipru. Si in afara Europei exista tari cu sisteme democratice consolidate in care infractiunea de omor nu se prescrie, exemple fiind Statele Unite ale Americii (in niciunul dintre state omorul nu este prescriptibil), Canada sau Japonia.




Conform proiectului propus, imprescriptibilitatea este prevazuta pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a acestei legi. Aceasta solutie a fost adoptata si de Suedia in 2010 si este in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si nu incalca principiul neretroactivitatii.




Dacă această lege va fi votată de Parlament, dosarele revoluţiei şi mineriadei din iunie 1990 ar putea fi redeschise nu doar pentru mulţi ofiţeri care au lucrat în armată sau în servicii speciale, ci şi pentru Ion Iliescu. Termenul de prescripţie pentru crimele din 1989 şi 1990 este anul viitor şi dacă este depăşit, aceste fapte vor rămâne nepedepsite.




Astfel,proiectul vizeaza si completarea textelor care prevad imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, prin introducerea sintagmei "indiferent de data la care au fost comise", pentru a pune in acord textul legii romane cu textul art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii, ratificata de Romania in iulie 1969. Macovei a explicat in interviul pentru Romania Libera ca unele dosare inchise prin neinceperea urmaririi penale, cum ar fi dosarul lui Ion Iliescu si Revolutia din decembrie, ar putea fi redeschise.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22