Pe aceeași temă
Monica Macovei, europarlamentar si fost ministru de justitie, a apreciat ca sistemul judiciar se autoguverneaza, iar protestul magistratilor este o incercare "neonorabila si jenanta" de a schimba titulatura unei greve ilegale. Ea a precizat ca independenta nu inseamna ca un magistrat poate face ce vrea, fara sa-l controleze nimeni. Macovei a cerut introducerea incompatibilitatii intre calitatea de parlamentar si exercitarea profesiei de avocat.
"Independenta justitiei este un drept al nostru, al justitiabililor. Independenta nu inseamna ca un judecator poate face ce vrea, fara sa-l controleze nimeni", a spus Macovei. Fostul ministru sustine ca protestul magistratilor este o asemenea incalcare a legii, deoarece este o greva mascata in conditiile in care magistratii nu au dreptul la greva.
"Daca la 1 ianuarie 2007 credeam ca justitia din Romania e pe drumul spre Europa, astazi cred ca nici nu vrea si nici nu poate sa ajunga in Europa. In Romania justitia se autoguverneaza. Dupa un Executiv ce afecta independenta justitiei, din 2005 s-a trecut in extrema cealalta", a declarat duminica Macovei in cadrul Scolii de vara a PDL, desfasurata la Costinesti.
Fostul ministru de Justitie a apreciat ca atributiile extinse ale Consiliului Superior al Magistraturii din 2005 au condus la o independenta totala a magistratilor fata de decizia politica, dar si fata de justitiabili.
"Cred ca e cazul sa se intervina. Pentru mersul Justitiei cineva trebuie sa raspunda. Nu se poate ca un asemenea domeniu sa ramana in afara deciziei politice, pentru ca atunci nu se poate face nici o schimbare. Au avut puterea, am vazut cum au gestionat-o: ce au facut cu puterea este o bataie de joc fata de justitie si fata de noi ca justitiabili", a spus Macovei.
Macovei a apreciat ca instituirea unor asemenea consilii judiciare, precum CSM, a dus la rezultate proaste, exemplificand cu Bulgaria unde "sefii mafiei din justitie sunt in acest consiliu judiciar".
Monica Macovei cere introducerea incompatibilitatii intre calitatea de parlamentar si exercitarea profesiei de avocat, afirmand ca unii parlamentari avocati sprijină interesat protestul magistratilor.
"M-a amuzat sa vad reactiile politicienilor fata de greva magistratilor. Daca PDL spune ca nu e legal, ca nu e moral, cei din PSD spun ca sunt de partea magistratilor. Avocatii parlamentari la fel, pentru ca vor sa castige bani de pe urma clientilor, sa castige bunavointa judecatorilor din interese personale" a declarat Monica Macovei.
"Doi tineri avocati parlamentari din PSD au contracte de milioane de euro pe consultanţă juridică de la companiile de stat din judeţele de unde sunt parlamentari. Nu văd cum e deosebită această faptă de alte fapte de corupţie. Ar trebui introdusă această incompatibilitate: cât timp eşti în Parlament, nu exerciţi această profesie", a spus fostul ministru de Justiţie. "Este vorba de Dan Şova şi Victor Ponta. S-a scris, deşi nu a fost un mare subiect de presă", a precizat Macovei.