Monica Macovei: Traian Basescu a GRESIT ca a investit politic in Elena Udrea si a lăsat-o să se CAŢERE la vârful politicii

P.c. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Monica Macovei, liderul M10, a declarat, intr-un interviu acordat Revistei 22, ca noul partid pe care l-a fondat va da un exemplu in privinta luptei anti-coruptie, exemplu care va obliga celelalte partide sa se reformeze. Macovei l-a criticat pe Traian Basescu pentru ca a sustinut-o pe Elena Udrea la cel mai inalt nivel al politicii romanesti, precizand de asemenea ca justitia trebuie sa decida in privinta denunturilor legate de banii negri care ar fi intrat in campania electorala a PDL din 2009.

 

Macovei a afirmat ca nu stie nimic despre banii pe care PDL i-ar fi primit pentru campania electorala din 2009, finantare care a iesit la suprafata din denunturi si din anchetele DNA:"Relația mea cu PDL este cea prezentată public. Vă dați seama că nimeni nu avea curajul să vorbească de față cu mine despre bani aduși cu sacoșa la partid. Nu am informații despre finanțări cu bani negri sau din șpăgi din contracte cu statul. Asta nu înseamnă că nu ar putea fi. Aici este rolul justiției să decidă."

 

Ea considera ca este posibil ca afirmatiile lui Traian Basescu, care a spus ca nu stie nimic despre aceste finantari oculte, sa fie adevarate: "Pot fi situații când să nu știi de unde vin banii. Nu cred că un candidat trebuie să se ocupe de fiecare ban care intră în cont. Dar să nu te întrebi de unde sunt atâția bani, încât să îți permiți să-ți petreci ziua de naștere pe stadion, asta nu poate fi acceptat."

 

CITITI SI: LIVE VIDEO FOTO Monica Macovei isi lanseaza partidul: Formatiunea noastra nu are nimic de-a face cu actuala clasa politica. Vrem un stat minimal si o tara mare

 

Macovei sustine de asemenea ca Traian Basescu a gresit pentru ca a sustinut-o pe Elena Udrea deoarece au fost semnale clare in privinta retelelor in care se misca aceasta. Dosarele in care Udrea este implicata ar putea afecta cele doua mandate ale fostului presedinte: "Prezența Elenei Udrea la nivelul înalt al politicii a fost un rău pentru noi toți. Traian Băsescu a greșit că a investit politic în d-na Udrea, că a lăsat-o să se cațere la vârful politicii. Nu poate spune că nu au fost semnale publice despre încrengăturile din jurul doamnei Udrea.

 
Mandatele pot fi afectate. Nu pot fi puse însă sub semnul întrebării lucrurile bune pe care Traian Băsescu le-a făcut în timpul mandatelor, în politica externă, în susținerea parteneriatului cu Statele Unite, în justiție și anticorupție. Cât am fost ministru al Justiției nu am avut niciun motiv să mă îndoiesc de voința politică a președintelui Băsescu de a lupta cu corupția. Eu am pus sub semnul întrebării pactul pe care l-a făcut cu Victor Ponta, care arăta negocierea unor posturi din justiție. Justiția nu se negociază."
 

Macovei a subliniat faptul ca a incercat deja sa provoace o reforma a partidelor prin introducerea unui Cod Etic in PDL, dar partidele nu aveau interesul de a se reforma pentru ca toate tolerau corupti:"Să nu minimalizăm rolul Codului etic în PDL. Nu a fost la nivelul la care mi-aș fi dorit, dar PDL a fost, trebuie să recunoaștem asta, singurul partid care nu și-a ținut în brațe corupții, nu s-a dus să facă mitinguri să nu fie arestat vreun corupt din PDL, așa cum a făcut Ponta la PSD. Din păcate, a renunțat la Codul etic odată cu transformarea lui în PNL.

 

CITITI SI: Monica Macovei, despre presedintele Iohannis: INCALCA tot mai multe dintre conditiile pe care le-a acceptat inainte sa fie ales

 

Să nu uităm însă că partidele, clasa politică actuală, nu au avut un prea mare interes să se reformeze cât timp existența lor politică nu era amenințată de forțe politice care nu tolerează corupții. PSD, PNL, PDL, PC s-au bătut în corupți. Partidul M10 va fi cu totul altceva. Iar celelalte partide vor fi până la urmă obligate să se reformeze."

 

Cititi interviul integral pe site-ul Revistei 22. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22