Monica Pop, managerul de la oftalmologie, urmărită penal. Ea dă vina pe fostul ministru

Dora Vulcan | 03.04.2017

Ancheta procurorilor e legată de patru contracte de închiriere semnate de Pop ca manager al Spitatului de Urgențe Oftalmologice din București. Pop a închiriat spații din spitalul manageriat de ea cu încălcarea legii și la un preț mai mic decât al pieței, prejudiciind spitalul cu 25 000 de euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Cu una dintre firme ar fi avut și o relație apropiată, de unde și acuzația de conflict de interese.

 

 

 Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

 

Suspecta Monica Daniela Pop, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice – București, la datele de 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 și 29 noiembrie 2012, a încheiat, cu încălcarea legislației primare, patru acte adiționale la un contract de închiriere ce fusese încheiat anterior, cu o societate comercială.

 

 

Concret, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspecta a încălcat prevederile art. 14 și 16 din Legea 213/1998 raportat la art. 1 și 2 din H.G. 1069/2002.

 

 

Prelungirea contractului de închiriere s-a făcut nelegal, deoarece, pentru respectarea prevederilor din Legea 213/1998 raportat la H.G. 1069/2002, exista obligația legală ca, începând cu anul 2003, închirierea spațiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București să fie efectuată de către Administrația Fondului Imobiliar al Unităților Sanitare Publice – Sector 1 și ulterior de către Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 București, iar sumele de bani încasate cu titlu de chirie să revină fie primăriei Sectorului 1 (administrator), fie Primăriei municipiului București (proprietar).

 

 

În plus, Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru închirierea de spații pentru servicii medicale și alte activități decât cele medicale (alimentație publică) aflate în administrarea Administrației Fondului Imobiliar al Unităților Sanitare Publice – Sector 1. În cazul de față însă, chiria stabilită prin cele patru acte adiționale a fost sub acel prag minim.

 

 

Prin aceasta, a fost cauzată o pagubă bugetului Primăriei Municipiului București și/sau bugetului Primăriei Sectorului 1 București în valoare de aproximativ 24.478 euro și, corelativ, a fost creat un folos de aceeași valoare societății comerciale care a închiriat spațiul în incinta spitalului.

 

 

La data 28 noiembrie 2012, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice – București, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspecta Monica Daniela Pop a participat, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Oftalmologie, la luarea unei decizii privind încheierea unuia dintre actele adiționale la contractul de închiriere, decizie prin care s-a obținut, în mod direct, un folos patrimonial pentru o societate comercială cu care suspecta s-a aflat în raporturi de muncă. Astfel, în perioada 01.03.2007-14.01.2011, aceasta a fost angajată cu contract de muncă cu normă parțială la respectiva societate comercială. Fiind vorba de o perioadă de cinci ani ce precede data încheierii documentului, sunt întrunite condițiile care definesc conflictul de interese.

 

 

 

 

Pop dă vina pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu

 

 

 Monica Pop a avut o primă reacție în emisiunea 100 de minute, după ce s-a aflat că este urmărită penal de DNA.

 

Șefa Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, este acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese de procurorii DNA.

 

„Am și explicat. Este vorba de o răzbunarea a ministrului Voiculescu, a trimis Corpul de Control și a cerut să găsească ceva împotriva mea. E vorba de spațiile acelea închiriate. Avem și rezoluția ANI, nu este niciun conflcit de interese. Nu ar trebui să existe niciun fel de prejudiciu. (...)Unul dintre spațiile de acolo este gestionat de primărie unei firme pentru 15 ani. Nu are nicio legătură cu noi”, a declarat Monica Pop pentru Antena 3. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22