MONITORIZARE. Robert Cazanciuc, in continuare OPACITATE maximă in selectia sefului DIICOT. Azi e ultima zi pentru depunerea candidaturilor

Fara Autor | 16.03.2015

Pe aceeași temă

16 martie este ultima zi în care magistrații depun candidaturi pentru funcția de procuror șef al DIICOT, așa cum a stabilit ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pe 2 martie. Singurele documente pe care pretendenții sunt obligați să le depună sunt CV-ul și o scrisoare de intenție de maximum două pagini. De aici încolo, totul rămâne la latitudinea ministrului, care refuză să precizeze în ce mod va face selecția candidaților. Robert Cazanciuc s-a limitat să spună că procurorii care s-au înscris ”vor fi invitați la un dialog” cu el, începând cu data de 17 martie.

Revista 22 MONITORIZEAZA procesul de selectie pentru procurorul sef DIICOT.

Lipsa de transparență a procedurii de selecție contravine recomandărilor Comisiei Europene din MCV și angajamentelor făcute de România. 

 

Încă din 6 martie, Revista 22 și organizațiile Grupul pentru Dialog Social, Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice și Centrul Roman pentru Politici Europene au adresat domnului Robert Cazanciuc o scrisoare deschisa (Vezi AICI) în care i-au solicitat transparentizarea procedurii de selecție a procurorului șef al DIICOT, înainte ca propunerea sa să fie înaintată CSM, care audiază propunerea în mod public.

 

Robert Cazanciuc a refuzat să ofere vreo informație publică pe această temă, în ciuda faptului că interesul public este unul de importanță majoră. La data de 10 martie, Revista 22 a solicitat în scris informații de la Ministerul Justiției, în baza legii liberului acces la informații publice. Conform legii, termenul de răspuns pentru întrebările adresate de mass-media este imediat sau în cel mult 24 de ore. Intr-un raspuns ( joi, 12 martie) remis redactiei 22, Ministerul justiției invocă faptul că solicitarea a fost facuta în scris și nu verbal, situatie in care termenul de raspuns este de 7 zile, adica 16 martie.

 

Site-ul Ministerului Justiției nu conține nicio referire la procedura de selecție a procurorului șef al DIICOT cu excepția anunțului de demarare a înscrierilor. (Vezi AICI) Cu toate acestea, ministrul Robert Cazanciuc susține că procedura de selecția este una transparentă întrucât în competiție ”se poate înscrie oricine”.

 

În septembrie 2012, după lovitura dată statului de drept, președintele Comisiei Europene de la acea vreme, Emanuel Durrao Barroso i-a transmis  premierului român o scrisoare cu 11 puncte, pe care Victor Ponta a promis că le va respecta. Punctul 7 al scrisorii viza introducerea unui proces transparent de numire a procurorilor șefi. ”Un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie”.

 

În raportul MCV din 28 ianuarie 2015 (Vezi AICI) se face următoarea recomandare precisă:

  • Să se asigure ca procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22