Monitorul Oficial a publicat ordonanta de suspendare a eliberarii scriitorilor detinuti

Silvia Simion | 09.02.2016

Ordonanta data de Guvern saptamana trecuta, care suspenda prevederea legala ce le permite scriitorilor-detinuti sa iasa mai repede din inchisori, a fost publicata in Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

 

Desi a fost adoptat de Cabinetul Ciolos pe 3 februarie, actul normativ nu a fost publicat până astăzi, și nu a putut produce efecte până în prezent. Unii puscariasi celebri au putut inca profita de legea favorabila pentru a iesi mai repede din inchisoare.

 

In aceeasi zi cu aceasta ordonanta, Guvernul a adoptat inca una, care modifica prevederi ale Codului de Procedura Civila. Aceasta OUG a intrat deja in vigoare, pentru ca a aparut in Monitorul Oficial inca de a doua zi, informeaza Adevarul.

 

In schimb, ordonanta care suspenda pana in septembrie aliniatul din lege care confera detinutilor autori de "lucrari stiintifice" reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare nu se stie de ce nu a aparut.

 

Printre cei care ar putea beneficia de aceasta amanare a publicarii ordonantei de urgenta se numara si fostul senator PSD Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru coruptie. Acesta poate sa iasa anticipat din inchisoare vineri, si ca urmare a faptului ca a scris sase "lucrari stiintifice" in puscarie.

 

In cazul Voicu, Judecatoria Gaesti a decis deja in noiembrie ca poate fi lasat in libertate, iar acum urmeaza sa se pronunte si Tribunalul Dambovita, pentru ca DNA a facut recurs. Hotararea acestei a doua instante va fi anuntata vineri si va fi definitiva.

 

Catalin Voicu ar urma sa beneficieze de o reducere a pedepsei cu 180 de zile pentru cele sase "lucrari stiintifice" pe care le-a scris.

 

Monitorul Oficial se afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului. Jurnalistii de la Adevarul s-au adresat purtatorului de cuvant al Executivului pentru a afla motivele pentru care ordonanta nu a fost inca publicata, dar Dan Suciu nu stia nimic. Nici secretarul general adjunct al Guvernului, Liviu Neagu, nu cunoaste problema.

 

In schimb, Adriana Costescu, director la Regia Autonoma Monitorul Oficial, a sustinut ca e posibil ca ordonanta in discutie sa fie inca la Guvern: "Un document ajunge de la Guvern la Monitorul Oficial in 30 de minute si se publica in maximum 48 de ore de la inregistrare. Daca inca nu a fost publicata, inseamna ca e posibil sa nu fi plecat, sa fie inca la Guvern. Verificati acolo".

 

Potrivit declaratiilor lui Dan Suciu de la momentul adoptarii ordonantei, s-a facut un abuz "prin folosirea excesiva a acestei prevederi" care a ajutat detinutii sa iasa mai devreme din inchisoare.

 

In plus, purtatorul de cuvant al Guvernului a atras atentia asupra numarului "excesiv de mare al cartilor scrise in inchisoare" si a mentionat ca, "de la nicio lucrare in 2006, anul trecut s-a ajuns la 337 de lucrari, care toate pretind ca au caracter stiintific".

 

Articolul la care facea referire Dan Suciu este art.96 al Legii nr. 254/2013, care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in functie de munca prestata in puscarie:

 

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22