Moraru, atac la Kovesi: Nu am dat curs unei solicitări de retinere a lui Udrea

I.g. | 04.07.2017

Procurorul DNA Mihaela Iorga Tulus a declarat, dupa esdinta CSM de marti, ca ”exista o tensiune de mai mult timp intre mine si doamna procuror-sef, pentru ca nu am dat curs anumitor solicitari”.

Pe aceeași temă

 

Mihaiela Moraru Iorga, procuror DNA, a spus, după ieșierea de la ședința CSM de marți, ca "exista o tensiune de mai mult timp intre mine si doamna procuror-sef, pentru ca nu am dat curs anumitor solicitari”. (...) De exemplu, o cerere de prelungire a unei masuri de arest preventiv, in care am intocmit un referat in care am adus la cunostinta ca prelungirea masurii de arest preventiv nu se impune. Probele efectiv picasera rand pe rand, martorii nu-si mai pastrau declaratiile, am sesizat conducerea si am spus ca exista o problema cu cel care a facut ancheta inaintea mea. Presiunea a fost de prelungire a acelei masuri. Am acceptat, pentru ca era un rau mai mic decat ce se putea intampla. Exista posibilitatea sa ma abtin sau sa prelungesc masura si sa administrez toate probele, pentru ca persoana respectiva sa beneficieze de un proces corect. (...) Era o situatie in care nu era cale de intors".

 

Iorga a dat un alt exemplu in care nu a dat curs unei solicitari a lui Kovesi, facand referire la cazul Elenei Udrea: "In situatia dosarului privind pe Elena Udrea, in care ne-a dat Parlamentul aviz doar pentru retinere, nu doar pentru arestare. Am iesit si am spus clar ca atatat timp cat nu avem aviz, nu putem da arestare". 

 

Tulus se plânge că Kovesi nu l-a ”iubit niciodata foarte tare”

 

Procurorul DNA Doru Tulus, a carui revocare din functie a fost ceruta de procurorul-sef al DNA, a declarat, marti, după ce a ieșit de la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii in care a fost luata in discutie cererea de revocare, ca Laura Codruta Kovesi "nu m-a iubit foarte tare niciodata, dar dupa ce au aparut acele inregistrari...". Procurorul Tulus sustine ca, in martea de dupa aparitia inregistrarilor, Laura Codruta Kovesi i-a spus: "Maine pleci". Referitor la aceste inregistrari, Tulus le-a precizat jurnalistilor că nu el este cel care le-a facut: "Nu, categoric”, aratand si ca, asupra lui, nu au existat nicioodata presiuni in privinta unor dosare pe care le instrumeneteaza. ”Mie nu mi-a dat nimeni niciodata comanda. Pe mine nu ma cauta cineva sa vorbeasca cu mine, oricine ar fi, nu ma cauta", a subliniat Tulus. 

 

Acesta a mai spus, referindu-se la DNA, ca "de un an de zile, fara sa avem niciun fel de vina, nu noi trei, noi toti, nici nu repet ce scandaluri se poarta. Am ajuns o caricatura." Doru Tulus a mai afirmat ca "Nu stiu pe cine banuieste (Kovesi - n.r.), sunt mai multi cercetati in dosar. Sunt mai multi care au refuzat (testul cu detectorul de minciuni - n.r.). Ancheta e facuta de cineva care a participat la sedinta. Avem persoane deasupra oricarei banuieli. (...) Eu tin foarte mult la institutia asta. Noi nu suntem o tabara, ne stim de foarte multa vreme, pe Mihaela (Moraru Iorga - n.red.) eu am adus-o in DNA, dar inainte de evenimentele astea nu vorbeam mai des de o data pe luna."

 

Kovesi: Inspectia Judiciara va face un control la DNA

 

Laura Codruța Kovesi a iesit, marți, din sediul CSM inaintea celor doi procurori, anuntand ca presa va fi informata de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Kovesi a anuntat efectuarea unui control al Inspectiei Judiciare la DNA: "Am fost anuntati in mod oficial de efectuarea acestui control. El vizeaza perioada 1 ianuarie 2016 pana in prezent. Pot sa va spun ca, in perioada ianuarie 2016 pana in prezent, au fost peste 126 de verificari pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspectia Judiciara, precum si controale tematice facute la DNA. In toate cele peste 100 de cazuri si in cele 8 controale nu s-au constatat ilegalitati sau chestiuni de incalcare a legii. Noi asteptam acest control. Sunt convinsa ca toti procurorii din DNA au respectat legea si asteptam ca rezultatele acestui control sa fie facute publice".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22