Moscova incalca Acordurile de la Minsk, sustine Petro Porosenko: 11.000 de militari rusi se afla in Ucraina

T.d. | 14.05.2015

Pe aceeași temă

Aproximativ 11.000 de militari rusi se afla pe teritoriul Ucrainei in acest moment, sustine presedintele Petro Porosenko, in ciuda acordurilor semnate la Minsk ale caror prevederi subliniaza retragerea obligatorie a tuturor trupelor rusesti de pe teritoriul ucrainean.

"Aproximativ 11.000 de militari rusi sunt mobilizati pe teritoriul nostru in prezent", a declarat Porosenko pentru televiziunea germane ZDF, citat de Interfax, transmite HotNews.

Aceasta situatie are loc, sustine liderul ucrainean, in ciuda acordurilor semnate la Minsk de Kiev si separatistii prorusi, acorduri ce prevad incetarea focului, retragerea artileriei grele, retragerea tuturor trupelor rusesti din Ucraina si restabilirea controlului granitelor sub monitorizarea OSCE.

Si ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a criticat Moscova.

"Sunt sigur ca Rusia va continua cursa sa strategica de a slabi Ucraina si de a destabiliza (situatia) in interiorul tarii", a declarat oficialul la incheierea Consiliului NATO-Ucraina, miercuri, in Antalia, Turcia.

Klimkin s-a declarat multumit de sprijinul pe care Kievul l-a primit din partea aliatilor NATO.
 

Kievul cere despagubiri Moscovei

Ucraina cere Rusiei despagubiri de 350 de miliarde de dolari, autoritatile de la Kiev acuzand Moscova de agresiune si invadarea teritoriului ucrainean. Kremlinul respinge orice implicare in conflictul separatist din estul tarii vecine.

Potrivit adjunctului ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei, Aleksandr Borovik, suma a fost calculata in baza precedentului invaziei Kuwaitului de Saddam Hussein, in 1991.

La un moment dat Rusia va plati. Este necesar sa calculam, e necesar sa fim pregatiti sa facem lobby oricand putem si sa spunem <<uitati, asta trebuie sa platiti>>”, a spus Borovik.

“S-au cerut 350 de miliarde de dolari dupa ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis ca datorau 320 de miliarde de dolari. Avand in vedere cat a durat acea agresiune si de cand dureaza agresiunea Rusiei impotriva noastra, acestea sunt comparabile”, a mai spus oficialul ucrainean.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22