Moscova provoaca un nou scandal diplomatic dupa ce a condamnat un regizor ucrainean la 20 de ani de inchisoare pentru presupuse acte de terorism

T.d. | 26.08.2015

Pe aceeași temă

Incarcata de suspiciuni privind controlul politic, justitia rusa provoaca un nou scandal diplomatic, dupa ce a condamnat la inchisoare un cunoscut regizor de film ucrainean pentru o presupusa conspiratie la acte de terorism.

In 19 august, regizorul ucrainean Oleg Sentov si-a sustinut pledoaria finala in cadrul unui proces tinut intr-o instanta de judecata ruseasca din orasul Rostov pe Don, scrie Radio Europa Libera.

Regizorul in varsta de 39 de ani a acuzat un proces politic si a declarat in fata judecatorilor ca “un proces dus de ocupanti nu poate fi corect prin definitie”.

Asta dupa ce justitia rusa – grav subminata la nivel international de suspiciunile de control politic – l-a gasit vinovat pe Sentov de multiple presupuse acte de terorism si l-a condamnat la 20 de ani intr-o inchisoare de maxima siguranta.

Procurorii rusi l-au gasit vinovat pe Sentov de construirea unui grup terorist, organizarea a doua atacuri teroriste, o tentativa de act terorist si incercarea de a procura ilegal materiale explozive.

Celalalt acuzat, Oleksandr Kolchenko (26 de ani), a fost gasit si el vinovat si a fost condamnat la zece ani de inchisoare. Avocatii celor doi au confirmat faptul ca vor face apel.

Sentov a fost aresat in mai 2014 sub suspiciunea ca ar fi planuit aruncarea in aer a unor organizatii pro-ruse din peninsula Crimeea, el opunandu-se de altfel anexarii teritoriului ucrainean de catre rusi.
 

Reactii internationale

Condamnarea celor doi ucraineni de justitia rusa a provocat reactii internationale, marcate de indignare.

De la Kiev, presedintele Porosenko a transmis un mesaj de incurajare:

“Curaj, Oleg! Va veni un moment cand cei care au organizat acest asa-zis proces se vor afla in boxa acuzatilor”.

Pentru ambasadorul american in Ucraina, Geoffrey Pyatt, sentinta data in acest caz este “rusinoasa”, diplomatul condamnand “farsa ruseasca”.

De la Washington reactiile nu au intarziat sa apara. Departamentul de Stat american a condamnat cu fermitate sentinta data in acest caz, bazata pe “acuze nefondate”.

“Este un caz clar de eroare judiciara”, a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

Si Inaltul Reprezentant pentru Diplomatie al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a reactionat. Oficialul comunitar a cerut “eliberarea imediata” a lui Sentov si Kolchenko si garantarea intoarcerii in siguranta in Ucraina.

“Uniunea Europeana considera acest caz ca fiind o bresa in legislatia internationala si in standardele elementare de justitie”, a spus Mogherini.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22