Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Cîțu a fost demis

Redactia | 05.10.2021

Din cei 318 de parlamentari prezenți (466 total) au votat 281 și tot atâția au votat pentru demiterea guvernului Cîțu. Nu a existat niciun vot anulat. Este cel mai mare scor obținut vreodată de o moțiune.

Pe aceeași temă

UPDATE - Moțiunea de cenzură a PSD a trecut. Până la ora 15.00 au fost deja adunate 234 de voturi, cât este necesar pentru demiterea guvernului. Votul continuă.

UPDATE - Președintele George Simion (AUR) a făcut o declarație foarte scurtă după care și-a făcut un selfie cu premierul Cîțu, pentru urmăritorii săi de pe Fb, pentru care face transmisiuni în direct non-stop.

„Nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu. La revedere! Nu mai avem ce spune. Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător care este istorie. Nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu. La revedere!”

UPDATE - Vicepreședintele USR, Dan Barna, a susținut marți, în discursul său la moțiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului din care a făcut parte că Florin Cîțu este principalul responsabil al crizei politice. „Ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți doar un oarecare banal Florin Cîțu”, a spus Dan Barna, cu trimitere la postarea de pe instagram a premierului în care se substituia personajului SF.

UPDATE - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut un atac virulent împotriva guvernului Cîțu, dar nu a venit cu soluții după eventuala debarcare a guvernului.

UPDATE - Premierul Florin Cîțu a declanșat un atac furibund, marți, în plenul parlamentului la adresa fostului partener de guvernare în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură a PSD. Premierul Florin Cîțu a acuzat USR de eșecul vaccinării, al pregătirii valului patru și, în general, de toate eșecurile guvernării sale. Aproape niciun atac nu a fost lansat la adresa PSD, autorul moțiunii de cenzură care va duce la căderea guvernului său.

UPDATE - Senatorul PSD Lucian Romașcanu prezintă moțiunea de cenzură a PSD „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

UPDATE - Vicepreședintele USR, Dan Barna, spune că, în cazul în care moțiunea va trece la vot, USR va merge la consultări cu propunerea Dacian Cioloș-premier.

UPDATE - Parlamentarii USR votează la vedere moțiunea de cenzură, a anunțat președintele USR, Dacian Cioloș.

UPDATE - Social democrații au adus în Parlament o machetă cu Superman cu capul în jos, aluzie la montajul postat recent de Florin Cîţu pe reţelele sociale. Aleşii din opozţie şi-au făcut selfie-uri cu Supermanul prăbuşit, dar un lider liberal spune că este vorba despre un îndemn la violență.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că soluția propusă de social democrați pentru rezolvarea crizei politice, în cazul în care moțiunea de cenzură trece, este un guvern de tehnocrați care să guverneze până la alegerile anticipate. Ciolacu spune că anticipatele ar trebui organizate în primăvara anului 2022. „Până la anticipate ne dorim un acord, semnat și cu președintele României, care trebuie să recunoască în al 12-lea ceas că a avut un eșec, să avem un guvern de specialiști”, spune Ciolacu. Despre moțiunea de cenzură, președintele PSD susține că aceasta va trece cu un număr record de voturi.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi.

Ultimele calcule înainte de vot

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu.

  • PSD - 157 de parlamentari

  • PNL - 134 de parlamentari

  • USR - 80 de parlamentari

  • AUR - 43 de parlamentari

  • UDMR - 29 de parlamentari

  • Minorități - 18 parlamentari

  • Neafiliați - 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)

  • PSD - USR - AUR - 280 de parlamentari

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22