Moțiunea simplă împotriva ministrului Cîțu a trecut. Orban: N-au făcut decât să-i ridice un soclu

Dora Vulcan | 09.12.2019

Moțiunea simplă „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”, inițiată de PSD a fost adoptată luni de Senat cu 59 de voturi pentru, 56 împotrivă și două abțineri.

Pe aceeași temă

Proaspăt victorios în moțiunea simplă împotriva ministrului Cîțu, care i-a urmat în funcția de ministru al finanțelor, social-democratul Eugen Teodorovici a avut, luni, încă un derapaj la adresa succesorului său.

Pe holurile Parlamentului, chiar în timp ce ministrul finanțelor dădea declarații jurnaliștilor, după ce moțiunea simplă împotriva sa fusese adoptată de Senat, Eugen Teodorovici a trecut prin spatele lui și i-a spus:

„Trage o liniuță la Guvern!”

A mers mai departe și i-a mai strigat o dată: „Trage o liniuță puternică, puternică”.

Deja se depărtase, nu se mai vede în cadru, dar Eugen Teodorovici se aude insistând: „Vezi că iese praful de la nas”.

Deși moțiunea a trecut în defavoarea liberalului Florin Cîțu, războiul declarațiilor, cel puțin cu Eugen Teodorovici, a continuat.

Ministrul Cîțu a anunțat că va cere Curții de Conturi să facă o verificare la Finanțe, iar Eugen Teodorovici a reacționat pe Facebook: „Uite cine vorbește de Al Capone! Tocmai acest Vasile Cîțu, care și-a etalat acum o nouă calitate - de șantajist! Îl întreb: acest curaj l-a descoperit înainte sau după vizita la Palatul Cotroceni? Îl somez public pe Vasile Cîțu să spună de cine este controlat, să ne ne spună dacă are întâlniri neoficiale cu structuri oculte care-l alimentează cu documente, bilețele și măsuri!”, a scris fostul ministru al finanțelor.

Nu este pentru prima dată când Eugen Teodorovici are vorbe sau gesturi deplasate.

În martie, la dezbaterea bugetului pe 2019 în Comisiile de buget-finanţe, Eugen Teodorovici, pe atunci ministru, l-a jignit pe liberalul Florin Cîţu, pe atunci senator, strigându-i: „Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost”.

***

Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări, fiind doar un instrument politic prin care opoziția își exprimă dezacordul față de politicile guvernamentale și nu obligă la demiterea ministrului.


„Nu-mi dau seama care a fost miza acestei moțiuni, pentru că nu a venit cu nimic serios, dar mi-a dat mie o șansă de a veni în Parlamentul României și a spune adevărul. Sunt primul ministru al Finanțelor, din ultimii trei ani de zile, care a venit și a spus adevărul. Asta este o premieră pentru români și românii sigur vor aprecia acest lucru”, a afirmat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, imediat după vot.

El spune că nu are niciun motiv pentru care să demisioneze, după adoptarea, de către Senat, a moțiunii simple care viza postările sale de pe Facebook. Cîțu a spus că ar putea lua o asemenea decizie doar dacă partidul care l-a numit i-o va cere.


„Vom vedea care este decizia. Dacă partidul îmi va spune să fac un pas în spate, bineînțeles că voi demisiona. Dezbaterea nu a avut nicio legătură cu ceea ce am făcut la minister, a fost o dezbatere despre postările mele de pe Facebook”, a spus Florin Cîțu după votul pe moțiune.

Atât în plenul Senatului, cât și la declarațiile în fața presei, Florin Cîțu a declarat că „PSD știa de un an de zile că deficitul va fi de 4% și trebuia să ia măsuri, ceea ce nu a făcut”.

Ministrul a prezentat documente care arătau că încă din ianuarie, apoi din aprilie, și ministrul Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă erau informați de specialiștii din minister că deficitul ar putea depăși 4% din PIB, în condițiile în care veniturile la buget nu puteau atinge nivelul preconizat.

"În 2019, Guvernul PSD a ştiut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare, deficitul va ajunge la 4 % la finalul anului, a ascuns această informaţie şi a minţit în Parlament.

Ce prezentăm a fost o surpriză şi pentru noi toţi. Era ştiut de guvernul PSD, nu au luat nicio măsură, ştiau că economia ajunge aşa şi ne-au lăsat să mergem în această direcţie, totul a fost premeditat, aceşti oameni au distrus economia doar pentru interesul personal.

Aveau timp, din aprilie trebuia să ia măsuri de corecţie

Au minţit în Parlament când au venit cu bugetul, dar şi la rectificare", a spus ministrul de Finanţe.

Cîțu a spus că documentele vor fi prezentate Curții de Conturi.

„Domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, se arată în moțiune.

Solicitat să comenteze rezultatul votului și dacă are vreo intenție să-l demită pe Florin Cîțu de la șefia Finanțelor, premierul Ludovic Orban a spus că PSD nu a făcut decât să-i ridice un soclu ministrului care are de soluționat dezastrul lăsat de PSD în finanțele publice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22