Motivarea Curtii Constitutionale: Bărbulescu, Lupaşcu, Chiujdea şi Alistar, eliminaţi din CSM

Fara Autor | 03.02.2011

Pe aceeași temă

Magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu, Dan Chiujdea, precum şi reprezentantul societăţii civile Victor Alistar au fost eliminaţi din Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit motivării Curtii Constituţionale publicate joi. Pentru aceste patru locuri (din 19) se vor organiza noi alegeri. Judecătorii constituţionali au decretat că cei trei magistraţii au avut mandate întregi de şase ani, iar legea interzice reînoirea lor. În privinţa lui Alistar, Curtea Constituţională a acuzat Senatul că nu a ţinut cont de criteriile de incompatibilitate obligatorii şi nici de cele constituţionale când l-a validat ca membru a CSM. In urma deciziei, Senatul trebuie sa-i valideze pe ceilalti membri alesi cu respectarea legii, iar CSM sa faca noi propuneri pentru cele 4 locuri ramase neocupate.

Potrivit motivării Curtii Constituţionale, Senatul României este obligat să verifice legalitatea alegerii în CSM a fiecărui membru în parte şi abia după aceea să valideze alegerea.

Motivarea pentru magistratii aflati la al doilea mandat

In motivarea primei decizii se arata ca, avand in vedere imperativul constitutional referitor la organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, pana la reluarea si finalizarea alegerilor pentru cele trei demnitati (n.red: judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea) ce au atras viciul de neconstitutionalitate, Senatul are indatorirea constitutionala sa procedeze la validarea celorlalti membri alesi cu respectarea legii.

Magistratii CCR considera ca prin Hotararea Plenului Senatului nr.43 din 22 decembrie 2010 privind validarea magistratilor alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dintre care, contrar prevederilor legale, trei se afla la al doilea mandat, au fost incalcate prevederile art. 1 alin.(5) din Constitutie, potrivit carora "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

Argumentul CCR pentru Alistar: incompatibilitatea

Curtea a retinut in considerentele deciziei din 25 ianuarie ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Victor Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public - purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, director executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta, incepand cu anul 2004, si avocat definitiv in cadrul Cabinetului individual de avocatura Alistar Teodor-Victor, incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana in prezent.

Mai mult, CCR arata ca aceasta constatare a starii de incompatibilitate a lui Teodor Victor-Alistar a ramas definitiva la data de 7 august 2009, acesta necontestand actul ANI in termenul prevazut de lege, la instanta competenta.

In aceste conditii, CCR a admis sesizarea PD-L, constatand ca Hotararea Plenului Senatului nr.31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii este neconstitutionala.

Reamintim că în decembrie 2010, Senatul României i-a validat în bloc (listă) pe magistraţii aleşi pentru CSM, fără a analiza dacă s-a respectat legea din momentul validării candidaturilor. PDL a înaintat două contestaţii împotriva validării de către Senat: una îi viza pe magistraţi, alta pe membrii societăţii civile din CSM aleşi de Senat.

Deliberarea a avut loc la data de 25 ianuarie 2011 si la ea au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan si Tudorel Toader, judecatori.

Judecatorii Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Puskas Valentin Zoltan au facut opinie separata, iar Iulia Antoanella Motoc a avut opinie concurenta.

In asteptarea acestei decizii, Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi sa amane pentru ora 14.00 sedintele programate in cursul diminetii, informeaza Agerpres.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22