Motivatia instantei la candidatura lui Piedone: Doar comunitatea il poate sanctiona

Dora Vulcan | 18.04.2016

Cristian Popescu Piedone poate candida pentru un nou mandat de primar al sectorului 4 deoarece buna reputatie nu reprezinta o conditie in lege pentru acceptarea unei candidaturi, isi motiveaza Judecatoria sectorului 4 sentinta data cu o zi in urma.

Pe aceeași temă

 

 

Instanta a respins duminica contestatiile depuse de supravietuitorii incendiului din Colectiv si de rudele victimelor la candidatura lui Cristian Popescu Piedone, anunta Digi 24.

 

"Instanta subliniaza ca legea (...) nu prevede drept conditie de admisibilitate a candidaturii buna reputatie a candidatului si nici nu ar putea stipula o asemenea conditie, intrucat intr-un stat democratic fiecare cetatean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, sa voteze un anumit candidat sau sa se abtina de la a-l vota", se spune in motivarea instantei.

 

Judecatorii mai arata ca "a lasa o asemenea apreciere de ordin subiectiv - buna reputatie a candidatului - la latitudinea unui numar restrans de persoane (membrii biroului electoral, judecatori etc.), cu consecinta impiedicarii unei persoane, care indeplineste formal conditiile legale, sa candideze, ar contraveni acestui principiu democratic ca fiecare persoana este libera sa voteze un reprezentant al comunitatii sale, in functie de aprecierea subiectiva a fiecarui votant si de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocata de aceasta candidatura unui grup de persoane si indiferent de numarul acestora".

 

In motivare se mai spune ca "cetatenii cu drept de vot sunt cei care decid, in urma voturile exprimate in mod legal, asupra oportunitatii unei candidaturi", mentionand judecatorii ca "in absenta unor motive expres prevazute de lege care sa impiedice intimatul sa depuna candidatura sus-mentionata, comunitatea al carui reprezentant intentioneaza sa fie acesta este singura in masura sa sanctioneze sau sa rasplateasca parcursul profesional si personal al candidatului, prin votul majoritatii membrilor sai".

 

Membrii Asociatiei "Colectiv pentru Viitor" au depus vinerea trecuta la Judecatoria Sectorului 4 contestatie impotriva candidaturii depuse de Cristian Popescu Piedone pentru un nou mandat de primar, se anunta pe pagina de Facebook a asociatiei. Contestatia a fost respinsa de judecatorii sectorului 4 duminica.

 

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miercurea trecuta, pe pagina sa de Facebook, ca si-a depus candidatura la Primaria Sectorului 4, dupa ce anuntase ca se retrage din viata politica, in urma tragediei din Colectiv, el fiind urmarit penal. Piedone a precizat ca va candida ca independent. "Astazi am facut un pas care nu mi-a fost usor: mi-am depus candidatura pentru Primaria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenti alaturi de mine au fost copiii mei: Ana si Vlad, pentru ca familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie si mi-a dat curajul de a merge mai departe", a scris Cristian Popescu Piedone, care a demisionat din functia de primar al Sectorului 4 in contextul protestelor de la sfarsitul anului trecut, declansate dupa tragedia din clubul Colectiv.

 

Nemultumitii care au mers in instanta pentru ca nu sunt de acord cu candidatura lui Piedone sunt: Adrian Victor Dobre, Sorin Gabriel Lazar, Mariana Oprea, Luminita Izabell Georgescu, Mario Cezar Marin, Cezar Victor Marin, Bogdan Nicu Domnitanu, Gabriel Alexandru Popescu, Gheorghe Piperea si Nicolae Mircea Iosipescu Zambra.

 

Un supravietuitor al incendiului din 30 octombrie 2015 a spus ca viata dupa Colectiv i s-a schimbat cu 180 de grade si ca nu i se pare normal ca fostul primar al Sectorului 4 sa candideze din nou, dupa ce si-a dat demisia in urma tragediei.

 

"Atat timp cat a declarat ca s-a retras din viata politica, mi se pare normal sa se tina de cuvant. Onoarea lui Piedone tine cinci minute. Veniti cat mai multi sa depuneti contestatia. Recuperarea decurge foarte greu, am nevoie de proteze la ambele maini. Am nevoie de ajutor ca sa ma imbrac, sa mananc. Asta este viata dupa Colectiv. Nu mai sunt aceeasi persoana", a declarat la Judecatoria Sector 4 Mariana Oprea, supravietuitoare a incendiului din clubul Colectiv

 

Un alt supravietuitor, Cezar, a aratat ca a venit sa depuna o contestatie fata de candidatura lui Piedone deoarece il intriga gestul fostului primar, "stiind ca este cercetat penal". "Daca va fi reales, va fi  responsabil de siguranta cetatenilor si acest lucru nu este normal", a spus tanarul.

 

El a precizat ca a fost internat in Romania, apoi transferat la Graz, in Austria, iar acum inca face recuperare, dar rezultatele se lasa asteptate. "Nu sustin politic pe nimeni, sa fie clar", a subliniat Cezar.

 

Victor Dobre, un alt supravietuitor al tragediei, a aratat ca a venit sa conteste candidatura lui Cristian Popescu Piedone pentru ca cei care au fost in Colectiv in 30 octombrie nu mai suporta sa fie batjocoriti si mintiti de autoritati. "Gestul lui este un act care ne lezeaza atat pe noi, cat mai ales memoria celor morti", a spus Victor Dobre, care este si presedintele Asociatiei "Colectiv pentru viitor", el precizand ca reprezinta aproximativ 40 de persoane.

 

"Noi ne facem datoria, am fost intrigati de gestul lui Piedone. Este vorba de respectul fata de oameni si fata de viata", a adaugat Victor Dobre.

 

Cristian Popescu Piedone le-a transmis celor care ii contesta candidatura la Primaria Sectorului 4 ca "intr-o zi adevarul va iesi la lumina" si spera ca vor regreta modul in care s-au raportat la el.

 

Presedintele partidului M10, europarlamentarul Monica Macovei, considera ca "este o nerusinare" din partea lui Cristian Popescu Piedone sa mai candideze la Primaria Sectorului 4 din Bucuresti, desi acesta isi anuntase retragerea din viata politica, potrivit Hotnews care citează Mediafax. Macovei a afirmat, duminica, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, dupa ce instanta a respins contestatia Asociatiei "Colectiv pentru Viitor", ca Piedone s-a hotarat "sa calce pe cadavre" si sa candideze.

 

"Este o nerusinare din partea lui Piedone sa vrea sa candideze inca o data la Primaria Sectorului 4, fiind in curs de ancheta, inclusiv pentru ceea ce s-a intamplat la , pentru moartea a 63 de oameni si multi altii ramasi in viata, dar mutilati. Piedone a spus ca iese din viata politica, iar acum s-a hotarat sa calce pe cadavre si sa candideze. Ce incredere poti sa ai in el?", a spus europarlamentarul.

 

Potrivit Monicai Macovei, tragedia de la Colectiv nu trebuie sa fie uitata si nu trebuie lasate autoritatile "sa minta" si "sa ascunda faptul ca peste jumatate dintre persoanele decedate si-au pierdut viata din cauza bacteriilor din spitale".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22