„Mutațiile” suferite de conspiraționiști și antivacciniști fără ca măcar ei să sesizeze

Redactia | 31.10.2021

La doi ani de la apariția Covid s-a dezvoltat o veritabilă pandemie paralelă de fake news şi mesaje conspiraţioniste.

Pe aceeași temă

După aproape doi ani de la apariţia primelor cazuri de persoane infectate în China, pandemia de coronavirus a îmbolnăvit până în prezent peste 244 de milioane de persoane în întreaga lume şi a provocat aproape 5 milioane de victime.

În România, peste 1,6 de milioane de persoane au fost infectate şi alte 47.000 au murit din cauza COVID-19.

În paralel, în toată această perioadă, s-a dezvoltat o veritabilă pandemie paralelă de fake news şi mesaje conspiraţioniste.

Retorica folosită de conspiraţionişti s-a modificat şi a cunoscut o serie de „mutaţii”, care au evoluat de la simpla negare a virsului sau la expresii precum „Cunoşti pe cineva bolnav de coronavirus?”, folosite în primel luni ale pandemiei, până la mesaje antivacciniste actuale de genul „vaccinul provoacă infertilitate”.

„O formă misterioasă de pneumonie virală în China” - aşa a sunat una din primele ştiri, publicate de digi24.ro pe 6 ianuarie 2020, despre apariţia unei boli încă necunoscute. Din primele date, autorităţile chineze din Wuhan au precizat că nu era vorba nici de SARS, nici de MERS, nici de gripă aviară.

În doar câteva luni, întreaga planetă avea să afle despre ce e vorba, odată cu răspândirea „formei misterioase de pneumonie” şi transformarea ei în actuala pandemie de coronavirus.

Odată cu măsurile de carantinare şi restricţiile impuse de guvernele din întreaga lume şi cu eforturile oamenilor de ştiinţă în a găsi un tratament sau vaccin, au început să circule şi mesajele de tip conspiraţionist sau antivacciniste, care au dus la crearea unei nişe distincte a teoriei conspiraţiei, a celor care au devenit cunoscuţi sub numele de „negaţionişti COVID”.

Masca-„botniţă”, simbolul pandemiei şi al luptei conspiraţioniştilor cu opresorii

Primele astfel de mesaje au fost de genul „virusul nu există” şi „oricum, China e departe, nu o să ajungă la noi”. Sau „e o criză artificială care ține lumea ocupată, ca să abată atenția de la alte probleme mai importante, cum e Brexitul”.

Pe data de 26 februarie 2020, virusul a fost oficial confirmat în România. „E doar o gripă" a fost un mesaj extrem de rezistent, încurajat şi de declaraţii de genul noul virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal.

Mesajele negaţioniste s-au reunit apoi în refrenul „Cunoşti tu pe cineva care să aibă COVID?” Ulterior, când numărul de bolnavi a început să crească, o nouă poveste a început să facă carieră în mediul online, în primăvara anului 2020:

„M-a sunat cineva de la spital să îmi spună că îmi oferă bani dacă sunt de acord ca pe certificatul de deces să fie trecut că a murit de COVID-19"

Măsurile de carantină şi restricţiile au dus la apariţia binecunoscutelor mesaje anti-mască care domină şi acum spaţiul online şi sunt promovate de negaţionişti.

Masca a devenit un veritabil simbol al pandemiei şi e asociată în mesajele conspiraţionist-negaţioniste cu „botniţa" pe care guvernul încearcă să o impună propriilor cetăţeni.

Protest în Bucureşti, 31 martie 2021. Manifestanții au demonstrat împotriva obligativității de a purta mască și împotriva restricțiilor impuse de autorități. Foto: Inquam Photos / George Călin

Mesajele anti-mască cel mai des întâlnite pe conturile sociale ale celor care au promovat mesaje conspiraţioniste au fost: masca nu ajută sau nu protejează împotriva coronaviruslui, sau „masca purtată de omul sănătos poate face mai mult rău, decât bine".

Alt mesaj vehiculat: purtarea măștii scade nivelul de saturație a oxigenului în sânge. Un simplu experiment a demonstrat că acest lucru nu este, însă, adevărat.

De la imunitate de turmă la ivermectină

O perioadă, în prima jumătate a anului 2020, mesajele anti-mască au circulat în paralel cu ideea - „lăsaţi virusul să se răspândească, deoarece aşa se va putea obţine imunitatea de turmă".

Ideea imunităţii de turmă a venit la pachet cu impunerea de restricţii blânde, cum s-a întâmplat iniţial inclusiv în ţări precum Marea Britanie sau SUA, ai căror lideri - premierul Boris Johnson şi preşedintele american Donald Trump - s-au opus iniţial adoptării de măsuri dure.

Ulterior, atât Donald Trump, cât şi Boris Johnson s-au infectat cu coronavirus. Premierul britanic a ajuns chiar să fie internat la ATI, Concomitent, autorităţile britanice au schimbat strategia şi au trecut de la relaxare la măsuri dure.

Oamenii de ştiinţă au arătat că ideea de a lăsa virusul să circule pentru a duce la cât mai multe îmbolnăviri şi, ulterior, la aşa-numita imunitate de turmă este un miraj periculos. Ideea obţinerii imunităţii de turmă a fost între timp abandonată şi nu mai este promovată.

În schimb, au fost intens promovate mesaje despre aşa-numitele tratamentele-minune anti-COVID: hidroxiclorchina şi ivermectina au devenit noile vedete în lupta conspiraţioniştilor cu tirania ştiinţei şi a industriei Pharma.

Astfel, ivermectina, un medicament contra păduchilor, s-a transformat peste noapte, leacul-minune al conspiraţiilor COVID. Scene cu oameni care iau cu asalt farmaciile veterinare pentru a goli rafturile de Ivermectină au fost întâlnit şi în România.

Alte mesaje ale epidemiei de fake news au inclus: băutul apei la fiecare sfert de oră de vindecă de Covid, argintul potabil, străvechiul usturoi, vitamina C, vitamina D, statul la soare sau chiar injectarea de dezinfectant, sugerată chiar de fostul preşedinte american, Donald Trump.

Conspiraţiile high-tech: Legătura cu reţelele 5G şi Bill Gates. Conspiraţie horror: vaccin obţinut din fetus avortat

Una dintre cele mai inedite şi surprinzătoare teorii conspiraţioniste care a prins aderenţă a fost cea referitoare la faptul că tehnologia 5G ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului. În luna iunie 2020, în 10 ţări europene se înregistraseră cazuri cu stâlpi de telecomunicaţii incendiaţi de către protestatari.

În luna iulie 2020, deja apăruseră primele mituri referitoare la vaccinuri anti-COVID (aflate, în acel moment, în diferite faze de testare). Principalele mituri vehiculate: vaccinurile modifică ADN-ul, conectarea oamenilor la o inteligenţă artificială, ritmul rapid de dezvoltare a vaccinurilor sugerează că oamenii vor fi folosiţi pe post de cobai, sau faptul că decesele din timpul gripei spaniole din 1918 ar fi fost, în realitate, provocate de vaccin.

Alte teorii vehiculate: în realitate, împotriva SARS-COV-2 nici nu se va putea face vreun vaccin. Sau vaccinul s-ar obţine din ţesutul plămânilor unui fetus avortat.

În luna decembrie 2020, vaccinurile anti-COVID au început să fie distribuite pe plan mondial şi au început campaniile de vaccinare în mai multe ţări.

Mesajul conspiraţionist era deja pregătit: pandemia este pretextul unui plan secret de a implanta microcipuri prin care oamenii să fie urmăriți și că în spate se află Bill Gates, fondatorul Microsoft. Vaccinurile devin, astfel, calea ideală prin care aceste microcipuri pot fi implantate.

Zvonurile au fost alimentate după ce Bill Gates declarase într-un interviu că, în viitor, „vom avea un fel de certificate digitale” care vor fi folosite pentru a ține evidența cui s-a vindecat, cine a fost testat, cine a fost vaccinat.

Cele mai recente teorii conspiraţioniste şi mesaje antivacciniste se referă la faptul că vaccinurile ar putea influenţa fertilitatea, sarcina ori alăptarea.

Conform ultimelor date oficiale, până pe 30 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.640.607 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19). Numărul deceselor de COVID se păstrează, de asemenea, ridicat. În total, 47.324 de cetăţeni români au murit până acum în urma infecţiei cu SARS-COV-2.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22