În pofida evidenţei, Tudorel Toader susţine că raportul MCV este unul pozitiv

E.b. | 28.11.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat că în cadrul Comisiei de aplicare a celor 12 recomandări din cadrul MCV s-au constatat ”plusurile şi minusurile”, s-a discutat despre fiecare recomandare în parte şi a precizat că îşi menţine opinia că raportul a fost unul pozitiv.

Pe aceeași temă

  


Toader a spus că la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie vor fi stabilite grafice concrete de acţiuni pentru fiecare instituţie în vederea îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene.

 

Am evaluat raportul întocmit de către comisie pe MCV, am constat plusurile şi minusurile, îmi menţin convingerea faptului că raportul este unul pozitiv care arată că o recomandare este îndeplinită, credem că altele trei pot fi considerate îndeplinite, iar la fiecare dintre celelalte opt comisia a constatat progrese în îndeplinirea fiecărei recomandări în parte”, a declarat Tudorel Toader, citat de News.ro, la finalul şedinţei la care a participat şi procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

Acesta a explicat că s-a discutat despre fiecare dintre cele 11 recomandări considerate a fi neîndeplinite şi despre ”ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte”.

 

Am stabilit ca, la sfârşitul lunii deceembrie – îneputul lunii ianuarie, Consiliul de management strategic să se întâlbnească, să vedem în mod concret ce am făcut şi ce trebuie făcut, de stabilit un grafic de activităţi comune pentru toţi cei care fac parte din Comisia naţională a MCV, grafic de activităţi pentru fiecare autoritate ce are de îndeplinit una – două recomandări”, a mai spus ministrul Justiţiei.

 

 Comisia a constatat că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017

 

În 15 noiembrie, Comisia Europeană a publicat raportul  referitor la etapele parcurse de România pentru a-şi îndeplini angajamentele privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.

 

Raportul a analizat progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.

 

Potrivit raportului, s-au realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări. Este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică.

 

În acelaşi timp, Comisia a constatat că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.

 

Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, potrivit raportului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22