Năstase, închis pentru fapte de corupție, se compară cu Iuliu Maniu, închis și decedat la Sighet

Laurentiu Gheorghe | 13.12.2019

„Mă întreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile lui Maniu, după condamnarea sa”, a scris, Adrian Năstase (PSD), oțărât că Iohannis i-a retras decorația primită de la fostul președinte, Ion Iliescu.

Pe aceeași temă

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupție și căruia președintele Klaus Iohannis i-a retras decorația, se compară cu fostul lider al Partidului Național-Țărănesc Iuliu Maniu, deținut politic și decedat în închisoarea Sighet. Mă întreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile lui Maniu după condamnarea sa”, a scris Adrian Năstase, pe blogul său, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretele privind retragerea decorațiilor unor persoane condamnate penal, printre care și Adrian Năstase. „Încercarea de a rescrie trecutul a fost descrisă de Orwell și a fost practicată de regimurile totalitare. Nu pentru o lungă perioadă…”, adaugă Năstase.

În iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în procesul “Trofeul Calitatii”, devenind astfel primul premier post-decembrist condamnat la închisoare cu executare. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate în 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea sa de eliberare condiţionată.

În ianuarie 2014, Adrian Nastase a primit a doua condamnare definitivă - patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, în care a fost acuzat că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Fostul premier PSD a fost eliberat condiționat din închisoare în 21 august 2014, după ce pedepsele au fost contopite. El a stat în penitenciar 500 de zile și a fost eliberat pe motiv că a executat puțin peste o treime din pedeapsa stabilită în urma contopirii pedepselor.

Adrian Năstase a fost decorat în 2002, când era prim-ministru, de către președintele de atunci Ion Iliescu. Năstase a primit Ordinul Naţional "Steaua României“ în grad de Mare Cruce "pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării".

După ce i-a fost retrasă decorația, fostul premier a reacționat pe blogul său, calificându-l pe Iohannis „un personaj ipocrit și penibil". El îl atacă pe Klaus Iohannis și susține că acesta nu a înțeles că- are o a doua șansă de a fi, cu adevărat, presedintele tuturor românilor, alegând „să fie doar presedintele liberalilor (bănuiesc, asa cum ii cunosc, că doar al unora dintre ei) și al unor talibani care i se adresează cu formula «domnule fanfaron»”.

„Cum poate fi calificat gestul său de a mă invita la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei naționale, pentru ca, după două zile, la întrebarea «naivă» a unei ziariste, să anunțe că-mi va retrage o decorație, acordată in urmă cu 17 ani, pentru anumite fapte și într-un anumit context? Și în ziua în care l-a decorat pe ambasadorul Klemm, la plecarea din tară, probabil pentru felul în care s-a comportat acesta în calitate de guvernator pentru România. Încercând, pe de altă parte, să mă umilească, punându-mă pe același plan cu Laszlo Tokes, căruia, de asemenea, i-a retras decorația”, susține Adrian Năstase.

El mai spune că decorația din urmă cu 17 ani i-a fost acordată pentru unele merite, iar „condamnările nedrepte, dictate, ulterior, de către Băsescu, prin instrumentele sale din magistratură, nu au nicio legătură cu argumentele pentru decorare”.

„A te preface că, după 7 ani sau 5 ani de la condamnări că poti să le dai relvantă, este o mârsăvie politică. Cu atât mai mult, cu cât Iohannis nu a avut o «revelatie divină», descoperind textul de lege si hotărând să retragă decorația TUTUROR celor condamnați. Decretul publicat arată o abordare selectivă si evident politică. În plus, dacă o condamnare POATE fi baza pentru retragerea unei decorații, această retragere se poate face si după 3, 5, 7 mandate prezidențiale? Si după 20 de ani?", mai susține Adrian Năstase.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22