NATO monitorizeaza exercitiile militare efectuate de Moscova. Generalul Ben Hodges se declara impresionat de capacitatile armatei ruse

T.d. | 20.03.2015

Pe aceeași temă

Faptul ca rusii pot mobiliza 30.000 de soldati si 1.000 de tancuri intr-un loc, foarte rapid, este “foarte impresionant”, a declarat vineri comandatul fortelor terestre ale NATO, generalul Ben Hodges. Reactia vine dupa ce Moscova a declansat exercitii militare de amploare pe teritoriul sau.

Aceasta demonstratie de forta - rachete balistice amplasate la Kaliningrad, in centrul Europei, bombardiere strategice in Crimeea, soldati in Arctica - urmareste sa arate NATO ca este gata pentru orice scenariu, pe fondul crizei ucrainene.

Evident, amplasarea rachetelor Iskander la Kaliningrad a starnit cele mai multe ingrijorari in Europa.

Aceste rachete "pot atinge jumatate dintre capitalele europene, pot atinge Berlinul", a declarat joi, la Bruxelles, presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite, care a denuntat "o demonstratie de forta si o agresiune", potrivit Hotnews.

Guvernul polonez a apreciat ca aceste manevre urmareau sa puna presiunea pe liderii europeni inaintea summitului UE. Joi seara, sefii de stat si de guvern au convenit prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei pana la finele anului.
 

Stratfor: O avertizare catre NATO

Cele mai recente exercitii militare desfasurate de Federatia Rusa pe teritoriul tarii sunt gandite pentru a transmite o avertizare catre NATO, arata Stratfor intr-o analiza.

Desi nu sunt cele mai ample exercitii lansate de Moscova, acestea par sa simuleze o confruntare la capacitate maxima cu Alianta Nord Atlantica. Astfel interpreteaza agentia de analiza decizia Kremlinului de a desfasura submarine armate nuclear, rachete balistice si bombardiere strategice in apropierea granitelor cu NATO.

Exercitiul militar – nefiind anuntat inaintea datei de executie, in 16 martie – se intinde pe o durata de cinci zile si implica aproximativ 45.000 de trupe, 3.000 de vehicule, mai mult de 40 de nave 15 submarine si 110 avioane, potrivit oficialilor rusi.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22