Încercarea Antenei 3 de denigarare a protestului Diasporei a fost dejucată de DIICOT

Laurentiu Gheorghe | 08.08.2018

Se încearcă pe toate căile compromiterea mitingului Diasporei din 10 august. Ultima manipulare, marca Antena 3, l-a avut ca prodagonist pe Ovidiu Grosu, care a incitat la violență și s-a autointitulat „adevăratul organizator al protestului diasporei”. DIICOT a anunțat că la pus sub control judiciar.

Pe aceeași temă

Manipularea de Antena 3, care a vrut compromiterea protestului din 10 august a fost dejucată de DIICOT care l-a pus sub control judiciar pe bărbatul care s-a autointitulat „adevăratul organizator al protestului diasporei”.

 

Ovidiu Grosu, individul care a incitat la violență în timpul mitingului diasporei, a fost intens mediatizat de Antena 3, care a anunțat că Grosu a amenințat cu „flăcări și sânge” la protestul din 10 august.

 

DIICOT a comunicat că s-a autosesizat în cazul Ovidiu Grosu, un cetățean care s-a autointitulat ”adevăratul organizator al protestului diasporei” și că au început cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică. DIICOT mai precizează în comunicat că împotriva lui Grosu a fost luată măsura punerii sub control judiciar.

 

„Eu vorbesc de o revoluție, nu de un protest. (…) Trag acum un semnal de alarmă, un avertisment către forțele de ordine: oricine va încerca să reprime aceste manifestări, va fi judecat de Tribunalul Penal Internațional, pentru că avem drept inclusiv să ucidem în aceste condiții (…). Dacă jandarmul îmi pune bastonul în gât sau pistolul în cap eu am dreptul să-i iau viața”, a declarat Grosu pentru Antena 3.

 

Grosu este cercetat pe baza legii privind combaterea terorismului, după cum rezultă din comunicatul DIICOT (legea 535/2004).

 

Redam mai jos integral comunicatul DIICOT

 

”La data de 07.08.2018, procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în seara zilei de 06.08.2018, în cadrul unei emisiuni  difuzate de către un post de televiziune naţional, a fost prezentat un interviu al numitului OVIDIU GROSU pe parcursul căruia, acesta, care s-a autointitulat ”adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august”, i-a îndemnat pe viitorii participanți la manifestare să recurgă la acte de violență îndreptate împotriva integrității corporale a forțelor de ordine, inclusiv a vieții acestora.

 

Verificările întreprinse în cauză au relevat faptul că, înscriindu-se pe aceeași linie a demersurilor de instigare publică la săvârșirea de acte de violență împotriva reprezentanților autorităților chemate să asigure desfășurarea în condiții de siguranță a manifestației organizate a avea loc în data de 10.08.2018 în municipiul București, numitul  Ovidiu Grosu  a îndemnat publicul verbal şi scris să săvârșească în condițiile Legii nr.535/2004  infracțiuni contra vieții și integrității corporale a persoanelor, respectiv distrugere.

 

Prin ordonanţa din data de 08.08.2018 procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Grosu Ovidiu,  pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr.535/2004, cu referire la art.32 alin.1 lit.a) și c) din Legea nr.535/2004.

 

La aceeaşi dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Grosu Ovidiu, pentru un termen de 60 de zile, de la data de 08.08.2018 și până la data de 06.10.2018, pe durata controlului judiciar inculpatul  urmând să respecte, printre altele, urmatoarele obligații:

 

– să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze internetul);

– să nu depășească limita teritorială a județului de reşedinţă decât cu încuviințarea prealabilă a D.I.I.C.O.T.

– să nu acorde interviuri;

– să nu participe la adunări publice;

– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

 

De asemenea, inculpatului i s-a  atras atenția cu privire la faptul că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Cauza este instrumentată  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.

 

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

 

Anterior, Primăria Capitalei, s-a implicat și a transmis marți, printr-un comunicat de presă, că Federația Românilor de Pretutindeni a renunțat la organizarea mitingului din 10 august, ignorând faptul că protestul a fost autorizat.

 

Cine este Federația Românilor de Pretutindeni? Asociația a fost înființată în luna iunie 2018, iar lansarea a avut loc la Bruxelles. Președintele acestei federații, Emanuel Cioacă, este un fost vicepreședinte al PSD Diaspora.

 

Primăria dă vina pe Federația Românilor de Pretutindeni pentru anularea autorizației pentru mitingul anunțat pe 10 august. Totodată, instituția sugerează că, în final, PMB va fi acuzată că nu a fost de acord cu manifestația.  „Prin această scrisoare, Federația ignoră cu bună-știință faptul că protestul a fost autorizat, așa cum s-a comunicat public, și încearcă să inducă ideea că a primit doar o negație la solicitarea de a organiza aceasta manifestație.

 

Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituțiile implicate în desfășurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie - Prefectura Capitalei, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Brigada de Poliție Rutieră, Poliția Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai Direcțiilor din Primăria Capitalei cu atribuții în acest domeniu”, susține municipalitatea.

 

În replică, Emanuel Cioacă, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, a explicat că organizația pe care o conduce nu își poate asuma organizarea unei manifestații bazându-se doar pe o autorizație acordată la televizor, fără a avea „o hârtie semnată și ștampilată”.  „Am cerut anularea autorizației pentru că până pe data de 31 nu am primit nicio confirmare de la PMB. Pe data de 23 s-a aprobat acest miting la televizor. Noi nu am primit nicio informare oficială, nici măcar un mail, nicio înștiințare. A existat un comunicat de presă, darn oi am sunat pentru a ne transmite u protocol și nu l-am primit nici în ziua de astăzi. Mi-a răspuns un domn că nu a primit nicio directive de sus ca să îmi transmită acel document. Cum e o înștiințare oficială dacă noi nu am primit ceva semnat, ștampilat? Anularea autorizației nu presupune și organizarea mitingului. Oamenii să protesteze, noi doar am vrut să facem ceva legal. Nu am greșit cu nimic. Voi fi și eu în Piața Victoriei vineri, pentru că mi-am luat deja bilet”,”, a precizat Cioacă marți seara.

 

Reprezentanții PMB atrag atenția că mitingul a fost aprobat, găsind și soluția pentru siguranța participanților, având în vedere că organizatorul a spus că vor fi 1 milion de oameni în Piața Victoriei, prin extinderea spațiului destinat protestului. Primăria Capitalei a adăugat și că organizatorul protestului, respectiv președintele Federația Românilor de Pretutindeni, a fost invitat la o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor responsabile cu ordinea publică și siguranța cetățenilor, însă acesta a transmis că nu poate ajunge la ședință din cauza faptului că nu se află în țară, iar timpul ar fi fost prea scurt.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22