Negocieri în coaliție privind amnistia și grațierea, la cererea lui Dragnea

Redactia | 04.10.2018

Liderii PSD-ALDE se întâlnesc joi ca să discute despre amnistie și grațiere, după o întâlnire a liderilor coaliției care a avut loc dimineață. Cei doi se vor întâlni și cu ministrul Justiției Tudorel Toader ca să discute despre o OUG privind legile Justiției. Dragnea așteaptă de la Toader soluția juridică privind amnistia și grațierea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Întâlnirea are loc în contextul în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunțat că va trimite la CSM, în cursul zilei de joi, proiectul de OUG pentru modificarea legilor justiţiei, după ce, susține acesta, ar fi primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru a recurge la o Ordonanţă de Urgenţă.

 

Social-democrații au deschis mai multe fronturi pentru a efectua modificările dorite de Liviu Dragnea, scrie Hotnews.ro.

 

În următoarea perioadă se pregătesc să intre în dezbatere parlamentară mai multe legi și ordonanțe care reglementează într-un fel sau altul faptele de care Liviu Dragnea este acuzat în dosarele sale. 

 

Articolul privind abuzul în serviciu modificat în Codul Penal de către PSD urmează să intre în dezbaterea Curții Constituționale în luna octombrie.

 

PSD a reușit să impună în Parlament definiția abuzului în serviciu cu dedicație pentru Liviu Dragnea. Astfel în iulie Parlamentul a redefinit abuzul în serviciu și a introdus un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei, și o scădere a pedepselor, până la 5 ani maximum, sau amendă.

 

Dacă judecătorii CCR îți mențin punctul de vedere prezentat în decizia din sesizarea legii 78/2000 ar putea să dea dreptate Opoziției, iar articolul privind abuzul în serviciu să fie declarat neconstituțional.

 

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că într-o astfel de situație PSD va scoate întregul articol privind abuzul în serviciu din Codul Penal.

 

Ordonanța 6/2016, care a permis SRI să fie organ special de urmărie penală, în spețe de siguranță națională, se află în dezbatere în Comisia Juridică din Camera Deputaților care este și forul decizional.

 

PSD încearcă să găsească o formulă prin care în lege să se prevadă anularea efectele protocoalelor, mai ales în contextul în care lideri ai actualei coaliții au reclamat că SRI i-a interceptat pe mandate de securitate națională. Dezbaterile generale au avut loc deja în comisia de specialitate, iar deputatul PSD Eugen Nicolicea, care este și președintele Comisiei și-a exprimat punctul de vedere.

 

Proiectul de lege privind declasificarea unor documente inițiat de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Proiectul prevede desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și DNA, iar persoanele care au fost anchetate în baza acestor protocoale să poată cere revizuirea de sentințelor, anulare de probe și despăgubiri. Vezi fișa proiectului aici. Proiectul a obținut avize favorabile de la comisiile de specialitate din Senat și urmează să intre, potrivit surselor Hotnews.ro, în dezbatere săptămâna aceasta la Comisia Juridică din Camera Superioară. Proiectul a obținut avize favorabile de la comisiile de specialitate din Senat și urmează să intre, potrivit surselor Hotnews.ro, în dezbatere săptămâna aceasta la Comisia Juridică din Camera Superioară.

 

Proiectul de lege privind grațierea inițiat de Florin Iordache pe vremea când era ministrul Justiției. Proiectul se află în prezent la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor și a fost adoptat tacit de Senat, însă nu a fost stabilită data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi în plen. Pe 29 mai, proiectul legii graţierii a fost adoptat tacit în Senat, după ce termenul pentru dezbatere şi adoptare s-a împlinit la data de 23 mai, anunţul fiind citit în plen de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

 

În forma adoptată tacit de Senat, iniţiativa legislativă prevede următoarele:"Art 1 Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv applicate de instanţa de judecată. Art 2 – (1) Se graţiază în parte cu ½, pedepsele cu închisoare applicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani , dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. (2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să existe la data intrării în vigoare a prezentei legi.

 

Totodată, Liviu Dragnea face presiuni ca Toader să-și pună semnătura pe documentul privind amnistia și grațierea lucru pe care, ministrul Justiției nu vrea să-l facă. Potrivit informațiilor Hotnews.ro solicitarea lui Dragnea este să fie dată o ordonanță de Guvern care să modifice mai multe acte normative din domeniul Justiției, în care însă să se strecoare și prevederile referitoare la amnistie și grațiere.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22