Negocieri tensionate PSD-ALDE-Pro Romania și o coaliție de guvernare în prag de rupere

Laurentiu Gheorghe | 12.08.2019

Sedinta Comitetului Executiv PSD este programata sa inceapa de la ora 17.00, dupa sedinta de guvern de la Palatul Victoria, în care PSD va trece rectificarea bugetara fara acceptul ALDE.

Pe aceeași temă

Întâlnirea liderilor PSD vine după amenințările repetate ale ALDE privind o presupusă ieșire de la guvernare dacă social-democrații nu îl susțin pe Călin Popescu Tăriceanu drept candidat comun la prezidențiale. ALDE și-a camuflat nemulțumirea legată de prezidențiale în reproșuri față de modul în care PSD a realizat proiectul de rectificare bugetară. De asemenea, liderii ALDE au angajat discuții cu Victor Ponta pentru formarea unei alianțe politice în Parlament, situație fără precedent în politica post-decembristă.

Legat de restructurarea Guvernului, PSD este de acord cu micsorarea numarului de ministere si reducerea numarului secretarilor de stat, insa nu este de acord cu impartirea portofoliilor 50% la PSD si 50% la ALDE+Pro Romania, cum ar fi cerut Tăriceanu.

În ședința CEX este de așteptat, spun surse social-democrate, să se voteze o parte din solicitările ALDE, după care PSD să iasă public cu un punct de vedere foarte clar.

Tariceanu, candidat unic al stângii progresiste

Un punct important cu care Dancila si Tariceanu nu au fost de acord este ca fiecare partid si-a anuntat propriul candidat la prezidentiale. Ambii lideri si-au exprimat dorinta pentru un candidat comun al coalitiei la scrutinul din toamna.

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, s-a intalnit cu Tariceanu pentru a negocia formarea unei aliante. Varujan Vosganian a declarat ca discutiile au vizat crearea unei forte politice de aproape 70 de parlamentari care sa reconfigureze structura Parlamentului. Insa niciuna dintre parti nu a comunicat vreo decizie pana in acest moment.

N-au nicio greață. Niciuna!

Fostul secretar general al PSD, mazilit după căderea lui Dragnea, Codrin Ștefănescu, transmite un mesaj dur, în plin război al coaliției de guvernare. El susține că sunt „unii de o lașitate greu de imaginat” și se întreabă cum de nu le este greață când se privesc în oglindă.

Sunt unii de o lasitate greu de imaginat. Mā intrebam zilele astea cum de nu li se face silā de ei când se privesc in oglindā. Dar se pare cā n-au nicio greatā. Niciuna!”, scrie Codrin Ștefănescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22