Negocierile pentru formarea Guvernului: PNL și USR-PLUS și-au împărțit în mod egal portofoliile

Laurentiu Gheorghe | 18.12.2020

Liberalii au ajuns la o înțelegere preliminară cu USR-PLUS pentru formarea noului Guvern cu împărțirea portofoliilor în număr aproximativ egal.

Pe aceeași temă

Conform surselor participante la discuțiile de vineri dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, liberalii sunt dispuși să ofere USR-PLUS portofoliile de la Sănătate, Economie și Justiție.

Formula de guvernare convenită vineri ar consta într-un guvern cu 18 ministere, condus de Florin Cîțu și doi vicepremieri de la UDMR și USR-Plus, relatează News.ro citând surse participante la negocieri. Președinția camerei Deputaților ar urma să revină lui Ludovic Orban, iar Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Cioloș să fie șefa Senatului. În noul Executiv, opt ministere ar urma să revină PNL, alte șapte USR-Plus iar UDMR să dețină trei ministere.

Potrivit surselor citate, ministerele din viitorul Executiv se vor împărţi astfel:

Interne: PNL

 • Dezvoltare: PNL

 • Apărare: PNL

 • Externe: PNL

 • Finanţe: PNL

 • Fonduri Europene: PNL

 • Educaţie: PNL

 • Cultură: PNL

 • Mediul de afaceri şi turism: USR-PLUS

 • Economie: USR-PLUS

 • Justiţie: USR-PLUS

 • Transporturi: USR-PLUS

 • Sănătate: USR-PLUS

 • Muncă: USR-PLUS

 • Comunicaţii: USR-PLUS

 • Mediu: UDMR

 • Tineret şi Sport: UDMR

 • Agricultură: UDMR

 • Vicepremieri: Dan Barna (USR PLUS), Kelemen Hunor (UDMR)

 • Președintele Camerei Deputaților: Ludovic Orban (PNL)

 • Președintele Senatului: Anca Dragu (USR PLUS)

Lista nu este însă finală, partidele aflându-se în negocieri și vineri seară. De asemenea, Adevărul susțină că există nemulţumiri în interiorul PNL, o parte dintre liberali fiind de părere că USR-PLUS a primit prea multe cabinete.

Context:

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au reluat vineri negocierile privind împărţirea funcţiilor din Guvern şi de la conducerea Parlamentului, precum şi pe programul de guvernare.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri înainte de reluarea discuțiilor: „Va fi fum alb, azi veţi vedea fum alb. Sută la sută, guvernăm”. el a sugerat astfel că discuţiile, care durează de mai bine de o săptămână vor fi un succes.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile liderului liberal, liderul USR Dan Barna a replicat în glumă: ”Eu am venit cu rumeguşul în portbagaj”.

Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor au dat o declaraţie comună joi seară după ce au avut o nouă rundă de negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare. Liderul PNL a spus că cele trei partide au decis să continue discuţiile, liderul USR a precizat că fiecare parte şi-a exprimat mandatul de negocieri şi o anumită flexibilitate, iar liderul UDMR a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic.

„Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui Guvern. Nu am stabilit un termen limită. Am stabilit să continuăm discuţiile. Vom comunica rezultatul pe măsură ce se ajunge la înţelegere pe diferite teme. Variantele sunt pe masă”, a declarat Ludovic Orban.

„Practic, fiecare dintre partide şi-a exprimat în momentul de faţă mandatul. Suntem din nou la masa negocierii. Mâine vor continua discuţiile şi pe partea politică. În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliţia. Suntem disponibili să găsim o soluţie care într-adevăr să facă o coaliţie stabilă”, a spus Barna joi după-amiază.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă şi e convins că până la finalul anului acesta vom avea nu Guvern.

„Vom continua aceste discuţii, fiindcă aproape singura soluţie bună pentru România şi sunt convins că, de fapt, este singura soluţie această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic şi vom găsi o echilibrare până la finalizarea negocierilor pe toate palierele - Parlament, Guvern. Sunt convins că, până la sfârşitul anului, vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă şi binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta şi se poate ajunge la o înţelegere. Toate soluţiile rămân pe masă, vom găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a adăugat Kelemen Hunor.

Variantele liberalilor sunt: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat.

Pe de altă parte, USR-PLUS a validat în şedinţele conducerii celor două partide ca în mandatul de negociere să fie două variante şi anume Florin Cîţu să fie premier, PNL să aibă şefia Senatului, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau Dacian Cioloş să fie premier, iar PNL să aibă conducerea ambelor Camere ale Parlamentului.

Mai există şi scenariul trei, unul care a fost discutat şi la primele negocieri, respectiv ca funcţiile de premier şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie împărţite în mod egal între PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar liberalii să aleagă primii ce poziţie doresc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22