Nela Ignatenko, condamnată în dosarul ”Ferma Băneasa”, prinsă în Belgia încă din martie

Redactia | 15.06.2021

Nela Ignatenko, condamnată la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, dispărută de la domiciliu și dată în urmărire internațională, a fost prinsă în Belgia.

Pe aceeași temă

Femeia a fost prinsă încă din luna martie a acestui an, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Acum, ea se luptă în instanță să nu fie predată în România.

Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu, ex Fenechiu) a fost consilier guvernamental pe vremea premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit DNA, ea ar fi început demersurile pentru obținerea de către ”prințul” Paul al României a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov, de peste 46 de hectare, o pretinsă moștenire din partea bunicului său, regele Carol al II-lea.

”Ca urmare a înțelegerii avute cu inculpatul Al României Paul Philippe, inculpata Păvăloiu Nela i-a promis că, prin influența avută la nivelul funcționarilor publici cu atribuții în retrocedarea pădurii Snagov, îi poate determina să acționeze conform intereselor acestuia. Astfel, aceasta a făcut demersuri la Primăria Snagov și Instituția Prefectului Ilfov, a redactat cereri, memorii, a pus la dispoziția funcționarilor publici înscrisuri și, prin intermediul primarului Mușat Apostol, cu care are o relație apropiată, beneficiind de sprijinul unor persoane din conducerea unor partide politice, și-a exercitat influența asupra funcționarilor publici din cadrul comisiei locale Snagov și comisiei județene de fond funciar Ilfov, determinându-i să valideze retrocedarea către inculpatul Al României Paul a suprafeței de 46,78 ha teren forestier, deși acesta nu a depus cerere în mod valabil, nu a făcut dovada titlului lui Carol al II-lea sau drepturilor sale succesorale după acesta.

În schimb, inculpata Păvăloiu Nela urma să primească 30% din valoarea bunului ce urma a fi retrocedat”, arăta DNA într-un comunicat din 2016.

Nela Ignatenko este soția ”contelui Albert Alexei von Kloss-Ignatenko, savant-cosmist şi om de ştiinţă iluminist”, un ucrainean care promovează o așa numită cultură „cosmoumanistă”, inventată chiar de el, potrivit europalibera.org.

Înainte să dispară din țară, ”contesa” a scris pe Facebook: „Dacă Dumnezeu este cu tine, nu contează câți sunt împotriva ta”.

Potrivit europalibera.org, ”contele” vindea online, contra a 75 de euro, Activatorul Mileniului III, activator anti-Covid, antistress și antiviruși în general. Era vorba de o broșură cu poza inventatorului și pretindea că are capacitatea de a „vă mări resursele cu 5.000.000 %, de aceea îl consider cel mai puternic activator”, banii urmând a fi virați către o bancă din Belgia.

În decembrie anul trecut, Înalta Curte i-a condamnat în acest dosar pe omul de afaceri Remus Truică la 7 ani de închisoare, pe miliardarul israelian Benyamin Steinmetz și pe consultantul politic Tal Silberstein – la câte 5 ani de închisoare și pe Paul Philippe Al României la 3 ani și 4 luni de închisoare. ”Prințul” Paul a fugit și el din țară și a fost dat în urmărire internațională.

În dosar au mai fost condamnați avocatul Robert Roșu, la 5 ani de detenție efectivă, și jurnalistul Dan Andronic, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Prejudiciul este de peste 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Pe 15 iunie 2021, Înalta Curte judecă o cale extraordinară de atac formulată de condamnați. E vorba de o contestație în anulare, declarată admisibilă în principiu pe 25 mai.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22