Nelu Iordache, aflat în închisoare, cercetat în dosarul în care a fost reținut primarul din Otopeni

L. G. | 15.09.2022

„Regele asfaltului”, Nelu Iordache, aflat în penitenciar cu o condamnare de 11 ani şi 9 luni, este cercetat în dosarul în care primarul din Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe, a fost reținut de DNA

Pe aceeași temă

Conform surselor judiciare, firma lui Iordache a încheiat cu primăria Otopeni un contract de peste un miliard de lei pentru lucrări în oraș care nu au mai fost făcute niciodată, iar o parte dintre ele au fost achitate de administrația locală.

DNA îl acuză pe primarul din Otopeni că ar fi acceptat la plată și achitat ilegal aproape 36 de milioane de lei firmei a doi oameni de afaceri pentru lucrări neefectuate.

În acest dosar sunt urmărite penal, alături de primarul din Otopeni, care a fost reținut, și patru persoane fizice (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru HotNews.ro că este vorba despre Nelu Iordache, George Cristian Ciucă și Elena Robitu.

Conform surselor citate, Romstrade Proiect Otp SRL, firma celor doi oameni de afaceri, Nelu Iordache și George Ciucă, a câștigat, fiind singurul ofertant la licitație, un contract în valoare de peste 1,1 miliarde de lei, fără TVA, cu Primăria Otopeni, pentru lucrări de apă, canalizare și reasfaltare în patru zone din Otopeni.

Contractul, încheiat în 2011, avea ca termen de finalizare a lucrărilor în toate cele patru zone anul 2014.

Lucrările nu au fost executate însă, deși Primăria ar fi achitat aproape 36 de milioane de lei, mare parte pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat.

Acuzațiile aduse de DNA

În acest dosar, alături de primarul din Otopeni a fost reținut și Vlad Constantin, la data faptei director executiv în Primăria Otopeni și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. De asemenea, este cercetat penal și Ștefan Bogdan Ionel, la data faptei inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din Primăria Otopeni, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Conform procurorilor, "în perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

  • 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

  • 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în acest dosar, care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale", mai spune DNA.

În septembrie 2021, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în mai multe dosare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22