Nelu Iordache si Gheorghe Racaru, la instanta in dosarul Posta Romana.Frauda 3,4 mil euro

Dora Vulcan | 01.11.2016

Cristian Mihai Buciu, fost director la Compania Poșta Română, a fost trimis în judecată de DNA, alături de oamenii de afaceri Nelu Iordache și Gheorghe Răcaru, pentru participație improprie la abuz în serviciu. Frauda in dosar este de 3,4 milioane de euro.

Pe aceeași temă

 

 

Ce spun procurorii DNA: 

 

La data de 8 septembrie 2008, directorul Cristian Mihai Buciu de la Directia de Operatiuni a Postei Romana, sprijinit de cei doi oameni de afaceri (adminsitratori ai unei companii de transport aerian) i-a determinat pe reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română S.A., să încheie un contract în condiții dezavantajoase, păgubitoare pentru compania națională, prejudiciată astfel cu suma de 3.395.286 euro.

 

 

În fapt, A.N.R.C. (devenită ulterior A.N.C.O.M.) a impus Companiei Naționale Poșta Română S.A. (CNPR) standarde interne pentru distribuirea trimiterilor poștale prioritare, determinate de reglementările europene.

 

Singura soluție identificată de C.N. Poșta Română pentru respectarea intervalelor maxime de distribuire a fost constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondență.

 

Consiliul de administrație al C.N. Poșta Română a aprobat planul de afaceri privind constituirea platformei aeriene, deși nu au fost făcute calcule privind veniturile și cheltuielile pe care acest plan la presupunea.

 

Cristian Mihai Buciu, conducătorul Direcției operaționale din C.N. Poșta Română, a fost desemnat să se ocupe de efectuarea demersurilor necesare implementării planului de afaceri.

 

Pentru achiziționarea unui serviciu de transport aerian a fost declanșată o procedură de achiziție publică. Valoarea contractului a fost estimată la 45 milioane de euro, prin raportare la un număr de ore de zbor și la un cost al orei de zbor.

 

Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacități de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garanției de participare la licitație și a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restricționat accesul la procedura de achiziție publică, în condițiile în care niciun operator aerian (de pe o piață și așa mică) nu dispunea de aeronave proprii suficiente.

 

 

În consecință, singura care a putut să formuleze o ofertă a fost compania de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru și Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu.

 

Pentru a respecta condițiile de calificare, reprezentanții companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garanție bancară falsă.

 

Deși oferta financiară a companiei de transport aerian administrate de Gheorghe Răcaru și Nelu Iordache, desemnată câștigătoare, a vizat efectuarea a 6 curse directe cu 6 avioane, în contractul amintit a fost stabilit ca, pentru aceeași bani, să se efectueze numai 4 curse cu 4 avioane, cursele fiind 2 directe și 2 cu escală (pentru a ajunge la toate destinațiile).

 

Cele 2 curse cu escală urmau să fie facturate ca și când ar fi fost efectuate 4 curse directe cu 4 avioane. Aceste aspecte au fost convenite de Cristian Mihai Buciu, Nelu Iordache și Gheorghe Răcaru, în dauna C.N. Poșta Română.

 

Prinderea în contract a altor curse decât cele din oferta financiară (acceptată în procedura de achiziție publică) și la prețuri vădit supraevaluate a prejudiciat C.N. Poșta Română cu 3.395.286 euro.

 

Compania Națională 'Poșta Română' s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.926.713 euro.

 

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

 

Anterior, au fost trimise spre judecare alte cinci dosare având ca obiect infracțiuni care au determinat prejudicii în dauna Companiei Naționale Poșta Română (vezi comunicate nr 251/VIII/3 din 13 octombrie 2009, nr. 687/VIII/3 din 15 decembrie 2010, nr. 1131/VIII/3 din 6 decembrie 2013, nr 1112/VIII/3 din 18 iunie 2015 și 1814/VIII/3 din 19 noiembrie 2015). Până în acest moment, în trei dintre cele cinci dosare s-au pronunțat decizii de condamnare definitivă.

 

În alte dosare, inculpatul Iordache Nelu a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare (comunicate nr. 383 din 29 aprilie 2013, nr. 606 din 16 mai 2014 și nr. 1314 din 25 octombrie 2016). 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22