Nelu Tătaru atenționează că minivacanța de 1 mai este decisivă pentru relaxarea de după 15 mai

Laurentiu Gheorghe | 30.04.2020

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Botoșani că „urmează un weekend de foc”, de 1 mai, care ar putea „da peste cap sau nu orice focar care este în desfășurare în acest moment”.

Pe aceeași temă

Tătaru s-a declarat îngrijorat, în urma unei vizite desfăşurate la Botoşani, de faptul că este „cam multă mişcare” pe străzile din municipiu, arătând că relaxarea măsurilor depinde de atitudinea pe care populaţia o are faţă de epidemie.

„Am văzut şi la dumneavoastră în oraş acea distanţare socială sau acea autoizolare în contextul încă al restricţiilor cu acea declaraţie pe proprie răspundere, este cam multă mişcare. Vine 1 Mai, 2 şi 3. Este un week-end de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este în desfăşurare în acest moment. (...) Ţine foarte mult de noi. Se vorbeşte de o relaxare în perioada când expiră această prelungire a decretului prezidenţial. În condiţiile în care sărbătorile pascale au fost relativ liniştite, preconizăm 10.000- 12.000 în ultima săptămână, acum. Rămâne 1, 2 şi 3 mai, având în vedere ce am putut vedea ca şi migrare populaţională. Dacă la fel, avem o linişte de 1, 2 şi 3 mai, rămâne ca în următoarele două săptămâni, până pe 15, să vedem o scădere a numărului de cazuri, o scădere a numărului de decese şi o scădere a numărului de cazuri care sunt internate în terapie intensivă. Dacă se petrece acest lucru, putem gândi după 15 mai nişte măsuri ca să ridice nişte restricţii”, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru a efectuat, joi, o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” şi a avut o întrevedere cu autorităţile judeţene pe tema măsurilor care trebuie dispuse pentru evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Măsurile luate de Poliție

Pentru a se asigura că restricțiile de circulație vor fi respectate în perioada tradiționalei vacanțe de 1 mai, Poliția va patrula pe străzi inclusiv cu echipaje cu câini, la care se vor adăuga echipaje ale trupelor speciale, pregătite să intervină în cazul unor incidente violente, similare celor care au avut loc în perioada Paștelui.

În ce privește sancțiunile, polițiștii au fost instruiți să aplice legea în mod obiectiv, iar acolo unde este cazul să manifeste „empatie” față de cetățenii afectați de criza provocată de noul coronavirus.

Totuși, polițiștii avertizează cetățenii să stea acasă și mai ales să nu organizeze petreceri ori să iasă la grătar. „Grătarele se pot face doar în familie și numai în propria curte”, au explicat oamenii legii, care au subliniat că parcurile și pădurile vor fi închise și păzite cu strictețe.

Celor 14.000 de polițiști li se vor adăuga jandarmi, polițiști locali și cadre ale MApN.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22