Nereguli financiare găsite de Curtea de Conturi la TVR. Liberalii cer demisia Doinei Gradea

Dora Vulcan | 25.09.2019

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri grave la TVR cu privire la modul în care conducerea televiziunii a gestionat fondurile instituției.

Pe aceeași temă

Informațiile au fost date publicității de deputatul liberal Gigel Știrbu, președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

Gigel Știrbu prezintă câteva exemple de abateri grave menționate în raportul Curții de Conturi și cere demisia directorului general al TVR, Doina Gradea. Abeterile au legătură cu plata unor contracte de drepturi de autor, cu organizarea Cerbului de Aur ori cu decontarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli.

”Vă cer demisia și să răspundeți în fața legii pentru abaterile de neacceptat comise la conducerea Televiziunii Publice. Ați abuzat de banii românilor și ați înjosit jurnaliștii TVR într-un mod meschin, fără să aveți vreo limită”, spune deputatul PNL într-un comunicat remis presei miercuri.

Printre neregulile semnalate de inspectorii Curții de Conturi se numără:

-contracte de cesiune și drepturi de autor pentru anumiți artiști care includeau costuri pentru transport, cazare și masă, al căror cuantum nu fusese aprobat prin hotărârile Comitetului Director;

-cheltuielile aferente Festivalului “Cerbul de Aur”, care conform documentației întocmite au fost realizate din surse proprii, pentru ca mai apoi conducerea SRTv să solicite recuperarea sumelor respective de la bugetul statului;

-încheierea, în anul 2018, a unor contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe, deși conform organigramei și statului de funcții erau prevăzute 14 posturi de traducător, din care 13 figurau ca fiind ocupate și 1 post era vacant.

„În nenumărate rânduri, constatăm cu tristețe în acest raport al Curții de Conturi, doamnă Doina Gradea, această meteahnă prin care vă bateți joc de banii românilor și anume schimbarea sursei de finanțare și solicitarea de recuperare de la bugetul de stat a enormelor cheltuieli nejustificate, cheltuieli care nu au în spate documente justificative. Plecați de la TVR!”, mai spune președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22